Barcelona Cultura

Recuperant el patrimoni editorial: el cas de Montaner y Simón

El Museu del Disseny va acollir dimarts passat la conferència «Recuperació de patrimoni editorial: l’Editorial Montaner y Simón» dintre del cicle de conferències «Art i història als museus de Barcelona». L’acte va comptar amb la presència de Pilar Vélez, directora del Museu del Disseny, i Albert Díaz Mota, cap del Centre de Documentació del Museu del Disseny. Però, quina és la història que s’amaga darrere de l’actual edifici de la Fundació Tàpies?

L’editorial Montaner y Simón va ser una de les més importants de l’estat espanyol entre finals del segle XIX i principis del XX. Després de més de cent anys d’història, tancava les seves portes el 1981, amb la qual cosa se’n va dispersar gran part de la documentació i material. La Fundació Tàpies, situada a l’edifici on l’editorial va tenir la seva última seu, està realitzant actualment un treball d’investigació per recuperar-ne el llegat.

Durant la conferència es va agrair l’esforç que fan els museus de Barcelona per recuperar materials i testimonis dispersos, que sovint barregen fonts diverses que s’han de transformar en memòria col·lectiva. No només es desenvolupa una tasca important a l’hora de recopilar-los, sinó que s’hi afegeix l’esforç de reflectir-ne el passat fidelment, malgrat que la majoria poden arribar descontextualitzats o transformats.

Si estàs interessat a seguir el fil del cicle de conferències, no et perdis les properes sessions que tindran lloc al Monestir de Pedralbes, el Museu d’Història de Barcelona, el Museu Nacional d’Art de Catalunya, el Museu de la Música i el Museu Frederic Marès. T’hi esperem!

 

Ajuntament de Barcelona