Festes d'arreu - Els Països Baixos es vesteixen de color taronja per celebrar el ‘Koningsdag’

Música, festes al carrer, mercats, atraccions… Els habitants dels Països Baixos surten al carrer, vestits de color taronja, el dia 27 d’abril quan se celebra el Dia del Rei o, en neerlandés Koningsdag.

L’excusa de la festa no pot ser més senzilla: celebrar l’aniversari del rei del país, en aquest cas de Guillem Alexandre d’Orleans, rei dels Països Baixos des que l’any 2013 la seva mare, l’aleshores reina Beatriu, va abdicar i li va traspassar la corona. La monarquia als Països Baixos data de principis del segle XIX i, ja des del 1885 se celebra l’aniversari del monarca. Inicialment va ser el de la princesa Guillermina, que va inaugurar el 1885, amb només cinc anys d’edat, el costum de commemorar (el 31 d’agost, la data del seu aniversari) el que aleshores es va conèixer com el Dia de la Princesa. Va instituir el costum l’aleshores monarca, el seu pare, Guillem, que buscava una manera d’unir el país al voltant de la Casa Reial. En arribar al tron la princesa, el seu dia es va convertir en el Dia de la Reina (o Koninginnedag). Des del 1948, quan la reina Guillermina va abdicar a favor de la seva filla Juliana, la festa va canviar de data i es va establir en el 30 d’abril, aniversari de la nova reina. La seva filla i següent reina, Beatriu, va mantenir la data de l’aniversari (i de l’abdicació) de la seva mare en el 30 d’abril. I, des de l’any 2013, la data ha tornat a canviar per coincidir amb l’aniversari del nou monarca, fins a quedar instituïda el 27 d’abril.

Però amb canvis en el calendari o sense, la festa s’ha mantingut igual en els últims anys. Aquest dia, els habitants del país (diríem “holandesos”, però de fet aquesta paraula només fa referencia als habitants d’una de les províncies dels Països Baixos) surten al carrer… preferentment vestits de color taronja. I això? És que l’actual Rei, igual que la seva mare i les seves antecessores, pertany a la casa d’Orange-Nassau. I, si, com que “orange” vol dir això, “taronja”, doncs ja us podeu imaginar la raó que aquest color predomini arreu durant la festa. Vestits, camises, samarretes, pantalons… i fins i tot perruques i maquillatge de color taronja per a la cara formen part del vestuari dels ciutadans d’Amsterdam, Utrech o La Haia.

La família reial celebra el Koningsdag visitant algunes localitats el país, tot i que la manera de commemorar la data varia segons el monarca: alguns viatgen per tot el país i d’altres, feien petites recepcions a palau i prou. Però els súbdits ho tenen clar: surten al carrer, participen en desfilades o instal·len una parada al carrer. I és que aquest dia és tradició que tothom que ho desitgi pot muntar el seu propi mercat i vendre el que vulgui (tret de menjar i beure) sense que calgui demanar cap permís ni sol·licitar cap autorització. I és la ciutat d’Utrech on, tradicionalment, es munta el mercat de carrer més extens del país, tot un paradís per als amants dels objectes de segona mà i els productes vintage. Ja des de la nit abans (la Koningsnacht o Nit del Rei, que se celebra especialment a ciutats com La Haia) s’organitzen concerts que omplen de música la festa des dels primers moments. Tot passa el dia de l’aniversari del monarca… o el dia abans si l’aniversari cau en diumenge, ja que la festa mai no se celebra en diumenge en atenció a la nombrosa comunitat calvinista. Sigui el dia que sigui, però, el més probable és que, en algun moment, algú us proposi fer un glop d’Oranjebitter, un licor a base de taronja inventat el 1620 per commemorar una victòria de la casa dels Orange. Aquesta beguda, que, és clar, és de color taronja, ha quedat íntimament associada a aquesta monarquia del Nord d’Europa.