Projecte: “Barcelona com a escenari de bodes”

Bcn ciutat de l'amorEn el marc de l’exposició “Les cares de Barcelona” i en col·laboració  amb el Grup de Recerca en Cultures Indígenes i Afroamericanes (CINAF) de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona, s’està desenvolupant des de l’abril del 2017 al Museu Etnològic el projecte  “Barcelona com a escenari de bodes”.

El projecte es proposa mostrar una altra mirada de la ciutat a partir de l’estudi dels paisatges urbans escollits en les fotos i vídeos de nuvis de diferents orígens. Des de, per exemple, bolivians i filipins arrelats a Barcelona fins a estrangers que venen a la ciutat només a celebrar la festa del seu enllaç.

Estem treballant amb fotògrafs  i videoartistes que els nuvis contracten per fer els reportatges dels seus casaments.

Bcn ciutat de l'amor

En concret, ens centrem en les sessions que els professionals realitzen amb els nuvis en l’espai públic abans o després del ritual del casament i que ens fan pensar en la ciutat com un gran plató on certs indrets es converteixen en escenaris privilegiats de l’amor. A vegades, aquests indrets son proposats pels professionals, altres pels nuvis i sovint son consensuats per uns i altres. Algunes persones prefereixen el caire bucòlic i la quietud dels parcs i jardins; altres la lluminositat i la immensitat del mar; l’alta capacitat d’identificació de certs monuments barcelonins; o el romanticisme dels carrers i places de la part antiga de la ciutat. L’objectiu del projecte és registrar aquests espais i reflexionar sobre la manera com son percebuts i representats pels professionals, autors d’aquests relats de la ciutat.

Com activitat destacada d’aquest projecte, el 19 d’octubre es va realitzar al Museu Etnològic de Barcelona, un grup focal (reunió que té com a finalitat fer emergir un discurs coral al voltant d’un tema prèviament dissenyat pels investigadors) amb sis professionals fotògrafs i videoartistes que exposaran els seus materials. La idea és que en surti una reflexió sobre qüestions com: Quin és el context de realització de les fotos i vídeos escollits? Perquè es van fer d’aquesta manera? Perquè es va triar aquell espai?

El material aportat pels professionals al grup focal serà exposat en un futur com a part de “Les cares de Barcelona”.

D’aquesta manera es vol contribuir, en l’apartat de festes i celebracions de “Les cares de Barcelona”, a alguns dels objectius de l’exposició com són llegir la ciutat des d’altres perspectives i mostrar els seus diferents usos i facetes.

Gabriel Izard i Gemma Celigueta  (Universitat de Barcelona)

Bcn ciutat de l'amor