Yu Lan Pen Jie o la festa xinesa dels fantasmes afamats

Aneu amb compte el 5 de setembre, perquè aquest dia els fantasmes es passegen pel carrer i van buscant alguna cosa de menjar i una mica d'entreteniment. Els xinesos els alimenten. És la festa de Yu Lan Pen o dels fantasmes afamats.

Tant el budisme com el taoisme celebren aquesta festa, també anomenada Zhong Yuan. Coincideix en el calendari xinès amb el dia número quinze del setè mes lunar, que en general és conegut com el mes dels fantasmes. En el calendari occidental, la data és, doncs, variable, però cau enguany en 5 de setembre.

Les portes del regne dels morts s'obren aquell dia i els fantasmes surten i són lliures de moure's pel regne dels vius. Budistes i taoistes celebren en la data rituals destinats a alleugerir els patiments que pateixen aquests esperits com a càstig pel seu mal comportament.

Tot té l'origen en un episodi de la tradició budista protagonitzat per Mulian, un deixeble de Buda. En meditar profundament sobre els seus progenitors, va descobrir que la seva mare s'havia convertit en un "fantasma afamat" (un esperit que paga en el món espiritual les males accions que ha comés en vida). Incapaç de salvar per sí mateix un ésser estimat que experimentava els pitjors turments, Mulian va demanar ajuda a Buda. I aquest li va recomanar que esperés al dia quinze del setè mes lunar i que preparés menjar, el beneís i el deixés a disposició del fantasma de la seva mare. Aquesta ofrena hauria calmat la gana de l'esperit i li hauria permés accedir a una nova encarnació.

En commemoració d'aquesta festa, els xinesos posen un plat a taula per als éssers estimats que han mort, però també els preparen tot d'ofrenes de paper que, en ser cremades, arriben al món espiritual. Potser inicialment es cremaven dibuixos en paper de peces d'or i plata, però en el món contemporani es cremen bitllets i xecs (falsos) i tot de reproduccions en paper dels objectes més diversos: des de targes de crèdit a cases en miniatura, motocicletes, cotxes i productes electrònics, sovint elaboradíssims, que poden fer servir els mateixos difunts o bé ser oferts com a suborn al rei dels inferns. També es dipositen llanternes flotants amb forma de flor de lotus als rius i cursos d'aigua amb la idea que condueixin els fantasmes de tornada cap al món subterrani.

Moltes botigues tanquen durant la festivitat amb la intenció de deixar el carrer lliure als esperits que aquests dies s'hi passegen. I és que les moltes supersticions que omplen la tradició xinesa es fan especialment evidents durant aquesta festa, tot i que cada cop amb menys intensitat. Es recomana no passejar-se a la nit ni banyar-se en basses d'aigua, ja que els fantasmes dels qui s'han ofegat poden intentar atreure noves víctimes al regne dels morts per guanyar-se el dret a reencarnar-se. Aquests dies, a la Xina, els més supersticiosos no fan mudances, pocs es compren un pis i no hi ha gaire casaments. Tampoc s'aconsella vestir de color vermell, recollir monedes pel carrer o dormir davant d'un mirall, accions que podrien atreure els esperits. Ni penjar la roba al carrer, ja que els fantasmes se la podrien posar i portar la desgràcia a qui les vesteixi després!

No és l'única celebració dels morts a la cultura xinesa. Cap a l'abril se celebra el Qing Ming Jie i es visiten els cementeris per tal de netejar les tombes. I a l'octubre, durant la festa del Doble nou, es ret homenatge als ancestres. La diferència és que durant la festa de Yu Lan Pen són els fantasmes els qui vénen al món dels vius, i no els vius els qui visiten els morts. I que, durant aquesta celebració, s'honora tots els morts, independentment que siguin avantpassats o descendents.