Festes d'arreu: el Palio de Siena

El Palio de Siena, una carrera amb més de 400 anys d'història

Il PalioUna carrera de cavalls frenètica i controvertida que dura només uns minuts s'ha convertit en tot un símbol de la Toscana italiana en general i de la ciutat de Siena en particular. Sabíeu que, segons s'explica, aquesta tradició amb més de 400 anys d'història va començar per culpa d'un soldat espanyol?

Espectacular, emocionant, de vegades brutal... El Palio de Siena és una festa amb prop de 400 anys d'història i molts seguidors, tot i que avui també té molts detractors. Aquests últims consideren que la carrera sotmet els seus autèntics protagonistes, els cavalls, a un patiment innecessari i que provoca accidents que, si són greus, acaben amb la mort dels equins. Tot i les crítiques, el Palio és una autèntica passió i també un signe d'identitat per als habitants de la ciutat, que en els últims anys s'han vist obligats, pressionats per les organitzacions animalistes, a millorar les condicions del recorregut per tal de minimitzar el risc d'accidents.

 

Il Palio

El Palio consisteix en una carrera en la que participen 17 cavalls, cadascun dels quals representa un dels barris (contrade) de Siena, tots amb el seus colors, emblemes i uns noms característics: cargol, eruga, drac, girafa, oca, pantera, ona... No, tot i que soni divertit, això no és cap broma. Els habitants de la ciutat s'ho prenen molt seriosament i preparen amb cura cadascuna de les dues carreres que se celebren cada any a Siena: una és el 2 de juliol i es corre en honor a la Verge de Provenzano i la segona, el 16 d'agost, en honor a la Verge de l'Assumpció.

La festa comença uns dies abans de la carrera pròpiament dita, amb acolorides desfilades, dinars col·lectius, benediccions dels cavalls i tota mena de celebracions, ja que la festa es viu a Siena amb la mateixa passió que les més grans competicions futbolístiques o més. El dia de la carrera, la Piazza del Campo, una plaça de gran bellesa arquitectònica al centre històric de la ciutat que es cobreix de terra durant la carrera, acull els fins a 70.000 espectadors que vénen a veure la competició. El primer cavall (amb o sense genet) que completi tres voltes a la plaça dóna la victòria a un dels barris de Siena, que s'emporta com a premi el Palio, una roba de seda o estendard que acredita la victòria.

L'origen de la festa és medieval, ja que s'inspira en les carreres de cavalls i en d'altres jocs populars que s'organitzaven des del segle XII i XII a iniciativa bé de la noblesa o bé del poble. Però el Palio, en la seva forma actual, va anar prenent forma durant el segle XVI i, segons la tradició, va néixer per commemorar un incident registrat a finals del segle, durant la invasió de la ciutat per tropes florentines i espanyoles.

Es diu que, en un dels edificis a prop de la plaça, propietat d'un prohom de la ciutat, hi havia col·locada una imatge d'una verge, una Pietat que, segons es creia, havia dipositat allà Santa Caterina de Siena més de dos-cents anys abans. I un soldat espanyol de les tropes de Carles V, potser begut o potser intentant una fanfarronada, hauria apuntat a la imatge amb el seu arcabús. El tret va destruir els braços i el cos de la imatge, però va deixar-ne intacte el bust, que encara es conserva a l'església de Santa Maria in Provenzano. Però l'arma del soldat va explotar causant la mort del sacríleg, un fet que es va considerar miraculós i que es va començar a celebrar amb el Palio del 2 de juliol, en honor de la patrona de la ciutat.