HINDUISME | Festival dels carros (Ratha Yatra)

QUÈ ÉS EL RATHA YATRA?

El Ratha Yatra, o processó dels carros, és una festivitat hindú que se celebra durant l’estació de les pluges, a l’inici del mes d’Ashadha (entre juny i juliol), en homenatge a Krixna. Originària de la ciutat de Puri (estat d'Orissa), al nord-est de l’Índia, actualment se celebra a més de cent ciutats d’arreu del món.

El Ratha Yatra és la festa que commemora el viatge de tornada de Krixna i dels seus dos germans, Balabhadra i Subhadra, a la casa de la seva mare adoptiva, on havien passat la infància. Cada any es construeixen i es decoren acuradament tres nous grans carros plens de simbolisme, que traslladen les divinitats del temple de Jagannatha (sobrenom de Krixna) al temple de Gundicha, on romanen set dies abans de tornar al lloc d’origen. El sentit de la processó és que les persones puguin començar el viatge de retorn a la seva naturalesa espiritual, més enllà de les aparences temporals del món, amb la companyia del Senyor i en un intercanvi d’amor i de devoció, manifestat per mitjà de la música, del cant i de la dansa.

 

QUI ÉS KRIXNA?

L’hinduisme és el nom amb què, des d’Occident, s’anomena el conjunt de creences i filosofies del territori de l’Índia, que tenen en comú unes bases doctrinals similars i uns mateixos textos sagrats. El nom veritable d’aquesta religió és Sanatana Dharma, que significa ‘llei eterna’.

Krixna o Vixnu són, per a les persones devotes ‘vaixnavistes’, noms de Déu. Krixna significa el ‘suprem atractiu’, i Vixnu, l’‘omnipenetrant’ o l'‘omnipresent’. És qui manté l’equilibri en tota la creaciói atorga estabilitat i benestar. Particularment, Krixna manifesta els atributs de misericòrdia i d’amor, elements que caracteritzen la via religiosa devocional (bhakti marga).

 

LA COMUNITAT HINDÚ A BARCELONA

La presència de la comunitat hindú a Barcelona va començar a visibilitzar-se durant els darrers anys setanta, principalment per l’interès de persones autòctones per les tradicions orientals. No va ser fins als anys noranta que van arribar a la ciutat persones originàries de països de tradició hindú, provinents principalment de l’Índia, Bangladesh i Nepal.

A Barcelona hi ha diversos centres que es dediquen a l’estudi i la promoció de la tradició hindú des d’una mirada cultural o pensant en una millora del benestar personal. A més, hi ha diverses comunitats que es consideren comunitats religioses i estan implicades en l’organització de celebracions i festivitats pròpies de l’hinduisme.

El temple hindú més antic de Barcelona va ser inaugurat l’any 2000 per l’Associació ISKCON (Associació per a la Consciència de Krixna). Aquesta entitat és la promotora de l’organització del Ratha Yatra a Barcelona.

Podeu veure el vídeo del Ratha Yatra del 2018 AQUÍ.