Nova Aula Ambiental de Sants-Montjuïc

L'Aula Ambiental de Sants-Montjuïc és el nou equipament de referència en matèria d’educació ambiental en aquest districte. Neix per impulsar la cultura de la sostenibilitat entre la ciutadania de tots aquests barris. Ubicada físicament en una guingueta als jardins de Joan Prats, a Montjuïc, la inauguració oficial tindrà lloc dijous 10 d'octubre a les 16.45 h, però les activitats ja estan en marxa a tot Sants-Montjuïc.

..
03/10/2024 - 09:06 h - Medi ambient i sostenibilitat Districte de Sants-Montjuïc

Aquesta Aula Ambiental és un dels projectes plantejats pel veïnat del Poble-sec al procés participatiu del Pla de Barris 2021-2024, que ha finançat la construcció de l’aula, el mobiliari i l’ofimàtica, amb un cost total de 214.734 €. Concretament, l’Associació de l’Hort de la Font Trobada va proposar l’any 2021 que l’ampliació d’aquests horts comunitaris inclogués la construcció d’una aula ambiental als mateixos jardins de Joan Prats. Tant els horts com la nova aula ambiental tenen una dinamització d’arrel comunitària per entitats eco-ambientals del barri. De fet, l’Aula Ambiental del Poble-sec fa temps que funciona en format itinerant i ja s’havia integrat a la Xarxa d’Equipaments Ambientals de Barcelona (XEAB). Ara l’Aula Ambiental de Sants-Montjuïc és un equipament municipal gestionat per l’associació Som la Clau.

La construcció de l’Aula Ambiental s’ha dut a terme en paral·lel a la millora de les zones d’esbarjo dels jardins de Joan Prats i dels camins que hi pugen des del Poble-sec, tal i com van proposar mares i pares d’alumnes de les escoles Tres Pins i Bosc de Montjuïc als Pressupostos Participatius. Aquestes millores fan que l’Aula Ambiental estigui avui en un entorn escolar més agradable, segur i també més accessible tant des de l’avinguda de Miramar com des del barri del Poble-sec.

L’Aula Ambiental de Sants-Montjuïc és un equipament de districte especialitzat en l’educació ambiental i la promoció de la cultura de la sostenibilitat a tot els barris d’aquest districte. Té la seu en aquesta guingueta ubicada als jardins de Joan Prats, sota l’avinguda de Miramar a la vessant de Montjuïc més propera al Poble-sec. La guingueta està oberta al públic de dilluns a dissabte de 10 a 14 h; dijous i divendres, també de 16 a 19 h.

Però aquest nou servei d’educació ambiental de Sants-Montjuïc promourà la cultura de la sostenibilitat a tots els barris del districte. És per això que les activitats no tenen lloc sempre a la guingueta de Montjuïc, sinó que es fan de manera descentralitzada als centres cívics i equipaments comunitaris dels barris. Aquesta és, per començar, la programació d’aquest trimestre…

Octubre

• Plantes remeieres de Montjuïc
Dimarts 3 octubre, de les 18 a les 19.30 h, al Centre Cívic Font de la Guatlla (c. Rabí Rubén, 24-26, la Font de la Guatlla)
Sabeu quines propietats tenen les plantes aromàtiques com el romaní o la rementerola? La Carme ens acostarà al món de les herbes aromàtiques d’una manera molt pràctica, explicant-nos-en els usos i com podem treure’n el màxim partit. Totes les plantes de què parlarem es poden trobar a la muntanya i als horts de Montjuïc.
Inscripció gratuïta

• Bany sec: com funciona i què aporta?
Dissabte 5 octubre, de les 12 a les 13.30 h, a la guingueta de l’Aula Ambiental (av. Miramar, 13, jardins de Joan Prats, Montjuïc)
A la guingueta de l’Aula Ambiental hi ha un vàter sec. Per saber com funciona i per què és una solució per a l’estalvi d’aigua i la protecció del medi ambient, apunta’t a aquesta xerrada amb la cooperativa Saneseco.
Inscripció gratuïta

• Construïm un hotel d’insectes
Dimecres 9 octubre, de les 17 a les 19 h, a l’Hort d’en Queni (c. Rosés, 8, Sants)
Els hotels d’insectes són estructures que serveixen com a refugi per a diverses espècies, per potenciar la biodiversitat i atraure pol·linitzadors. Vols fer-ne un pel teu hort, terrassa o balcó? La Justine, de Recrea Barcelona, t’ensenya a construir-ne un amb materials naturals reutilitzats, en aquest taller a l’Hort d’en Queni, que és un hort urbà i centre d’interpretació de la sordceguesa gestionat per APSoCeCat.
Inscripció gratuïta

• Festa d’inauguració Aula Ambiental de Sants-Montjuïc
Dijous 10 octubre, de les 16.30 a les 18.30 h, a la guingueta de l’Aula Ambiental (av. Miramar, 13, jardins de Joan Prats, Montjuïc)
Taller infantil de fruita amb xocolata fosa amb forn solar. Mostra per conèixer les diverses iniciatives de promoció de la transició ecosocial dels barris de Sants-Montjuïc.

• Com avança la sobirania alimentària a Sants-Montjuïc: visita a l’Economat Social
Dimarts 15 octubre, de les 16.30 a les 17.45 h, a l’Economat Social (c. Constitució, 85, la Bordeta)
Inscripció gratuïta

• Com avança la sobirania alimentària a Sants-Montjuïc: visita la Igualitària
Dijous 17 octubre, de les 18.30 a les 19.45 h, a la Igualitària Economat Cooperatiu (c. Vallhonrat, 18, el Poble-sec)
Inscripció gratuïta

• Fem planter amb materials recuperats
Divendres 25 octubre, de les 17 a les 18.30 h, a la guingueta de l’Aula Ambiental (av. Miramar, 13, jardins de Joan Prats, Montjuïc)
Inscripció gratuïta

Novembre

• Fauna de Montjuïc
Dissabte 9 novembre, de les 10.30 a les 13.30 h, a la guingueta de l’Aula Ambiental (av. Miramar, 13, jardins de Joan Prats, Montjuïc)
Inscripció gratuïta

• Neteja ecològica
Dilluns 11 novembre, de les 18.30 a les 20 h, al Centre Cívic Casa del Rellotge (pg. Zona Franca, 116, jardins de Can Farrero, la Marina de Port)
Inscripció gratuïta

• Reconnexió amb la natura
Dimarts 19 novembre, de les 19 a les 20.30 h, al Centre Cívic Cotxeres de Sants (c. Sants, 79)
Inscripció gratuïta

• Fem un filtre casolà per recuperar l’aigua de la rentadora
Dissabte 23 novembre, de les 11 a les 14 h, a la guingueta de l’Aula Ambiental (av. Miramar, 13, jardins de Joan Prats, Montjuïc)
Activitat en col·laboració amb l’Aula Ambiental del Poble-sec. Inscripció gratuïta.

Desembre

• Sostenibilitat i intel·ligència artificial
Dimarts 10 desembre, de les 18.30 a les 20 h, al Centre Cívic Casinet d’Hostafrancs (c. Rector Triadó, 53, Hostafrancs)
Inscripció gratuïta

• Fem decoracions nadalenques amb materials recuperats
Dissabte 14 desembre, de les 18.30 a les 20 h, a la plaça de l’Orgull, 1 (la Marina de Port)
Inscripció gratuïta

Notícies relacionades