Dones de premi que trenquen sostres

08/03/2024 - 11:09 h

Cap sorpresa: les dones ja eren i continuen sent el grup principal de participants en activitats  culturals en la ciutat, però el seu paper en tasques de direcció o comissariat encara requereix impuls i atenció. Ara bé, enguany, en l’estimació de xifres relatives a cultura i gènere a Barcelona que cada any prepara l’Observatori de Dades Culturals de l’Institut de Cultura de Barcelona, destaca el fet que el percentatge de dones premiades i becades és més alt que els dels homes.

Entre les bones notícies que ofereix la posada negre sobre blanc de les xifres de l’últim any, la que mostra l’evolució dels Premis Ciutat de Barcelona que s’atorguen pels volts de Santa Eulàlia. Ja fa alguns anys que creix la xifra de dones en la composició dels jurats que atorguen els diferents guardons, però enguany ha baixat fins al 50%. I, malgrat això, el que ha pujat és la xifra de dones premiades, que representen el 58% dels premis concedits enguany. Penseu que, en temps no tan llunyans com els anys 2013 o 2016, el percentatge de premiades era del 15%, així que es pot dir que aquestes dones premiades han trencat, finalment, el sostre de vidre que tenien sobre els seus caps.

Passa el mateix amb les Beques d’escriptura atorgades l’any 2023 per l’Ajuntament. La beca Montserrat Roig de novel·la, la van rebre catorze dones i sis homes enguany i la beca d’escriptura dramàtica Carme Montoriol la van obtenir tres dones i un home.

També el nombre de noms de carrer de Barcelona dedicats a dones ha augmentat lleugerament respecte a l’últim període estudiat i l’any 2022 eren el 8,3%, només 392 del total de 4.704 carrers i places del municipi.

Biblioteques municipals (83%), centres cívics (77%), centres d’exposicions (60%) i arxius municipals (50%) són dirigits per dones, un percentatge que baixa en l’apartat de teatres (33%) i museus i espais patrimonials (29%).

En general, com dèiem, entre les persones usuàries de serveis culturals de la ciutat la major part són dones, principals usuàries tant en centres cívics (són el 82% de les persones inscrites en tallers aquest últim any), festes populars i biblioteques (les dones són el 74% de les participants en els clubs de lectura), com en activitats culturals en general. Les dones són també visitants majoritàries dels museus municipals, tret d’excepcions com el Museu Marítim de Barcelona i el MUHBA – Plaça del Rei.

On ha crescut força la xifra de dones és en les activitats programades durant el Grec 2023 Festival de Barcelona. En aquesta última edició, el 67,5% d’espectadores eren dones, una xifra que ha anat incrementant-se durant els últims anys, però que aquest estiu passat va assolir la xifra més alta de participació femenina mai registrada entre els públics del Grec. En el festival, a més, ha continuat creixent el nombre de dones directores (55% l’any 2023).

Si mirem les xifres de dones responsables de festivals de la ciutat, en conjunt les dones lideren el 41%, hi ha equitat en el 23% dels casos i en el 36% són dirigits per homes. La presència femenina en tasques de direcció és especialment marcada en els festivals d’arts visuals (89%) i d’arts escèniques (64%).

La Festa Major de Barcelona, Pantalla Barcelona, Barcelona Districte Cultural Argumenta o En Residència són altres programes analitzats en l’estudi de l’Observatori de Dades Culturals de l’Institut de Cultura de Barcelona. Si voleu estudiar les xifres completes, consulteu-les en aquest enllaç.