Esteu aquí

Dinar-debat amb Anna Terrón, ex secretaria d'Estat d'Immigració i col·laboradora en varies institucions i entitats.

15 Març | 2016

En un animat dinar-debat on també ens han acompanyat regidors del passat mandat, la Sra. Anna Terron, que va ser  Secretaria d’Estat de Treball i Immigració, ens ha parlat de la crisis actual dels refugiats.
Ens ha fet reflexionar sobre el fet que a la Unió Europea es moguin amb llibertat i amb infinits serveis que ho faciliten mercaderies i capital i, en canvi, per les persones hi ha una normativa comuna però més pensada per les entrades de poca durada.
Els tractats de la Unió Europea estableixen base jurídica per el desenvolupament de l’espai de Llibertat, Justícia i Seguretat, inclosa una política comuna d’immigració i asil però els interessos  del Estats ho dificulten i sovint  hi posen força resistència. I així veiem com les reunions al més alt nivell europeu es van succeint  però  les propostes no acaben mai d’aprovar -se o bé, es prenen acords que després es revoquen o no es compleixen.
Aquesta manera d’actuar no és nova, però s’ha acusat en aquests darrers mesos. I entre  tant el drama humà va  creixent,  amb milions de persones atrapades amb un sofriment indisculpable.
Tres directives europees estableixen com acollir, els procediments i els criteris comuns per ser acollits a la Unió Europea, però a la pràctica no s’apliquen per igual a tots els països, d’aquí la diferència en el nombre d’acollits.
La Comunitat Europea presentà el maig passat l’Agenda Europea de Migració que va proposar mesures d’emergència com una vigilància conjunta de les fronteres exteriors, una política de migració econòmica i un sistema comú d’asil. Però amb èxit escàs.  
L’acord entre el Consell Europeu i Turquia, que s’està discutint en aquests moments, no acabarà amb el conflicte humà que patim. Cal reformar el sistema d’asil europeu i cal una política integral d’immigració i cal, sobre tot, que els acords es compleixin.
Es fa necessari que sigui la Unió Europea la que processi les sol·licituds d’asil i no que depengui d’un Estat membre, com fins ara. És indispensable un marc europeu de protecció dels refugiats,  amb procediments i criteris comuns.  
La ponent reclamà la necessitat d’un acord on els països més pròspers haurien de col·laborar amb els països fronterers i aquests haurien de reforçar l’acollida i la protecció dels refugiats. Europa ha de ser fidel als seus principis fundacionals on el dret d’asil està recollit, i bastir una política exterior comuna amb treball coordinat i eficient.
Si Europa no respecte els valors sobre el que es basa la seva existència com el respecte a la dignitat humana, la llibertat, la igualtat, la justícia, els drets humans que ens quedarà?

Carme Servitje

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.