22 Maig | 2018
El passat 22 de maig vam tenir el gust de dinar i debatre amb el Dr. Antoni Plasència, actual Director General de l’Institut Salut Global, de Barcelona, sobre “La recerca biomèdica i la marca Barcelona: el futur és nostre?”.
Després de presentar-nos la institució que representa i la tasca que desenvolupa, va presentar la recerca com una lliga internacional on es competeix per generar nou coneixement i que sigui el més rellevant possible.
El darrer mig segle s’han aconseguit els guanys en salut més importants de la història. Si hi ha mobilització, amb polítiques, recursos, connectivitat amb la recerca, etc., les coses poden canviar i canvien a millor.
La recerca no és un luxe, sinó que ha de respondre a preguntes de rellevància social, independentment de l’origen del finançament. És important la valoració social de la recerca, i per això és necessari un cert “contracte social” que fixi el retorn social però també els mitjans necessaris per a fer recerca. La recerca és sostenible si genera
riquesa, econòmica i social, i per tant ha de demostrar que dóna resposta a preguntes rellevants (a través de la creació de coneixement, de la innovació i de la translació a la vida quotidiana).
Les ciutats, a més de ser els llocs on viu la major part de la població mundial (en un procés que anirà a més), són els llocs de “connectivitat cerebral” més importants. Barcelona està ben posicionada per consolidar i potenciar aquesta connectivitat, i al voltant de Barcelona tenim importants pols de recerca. Barcelona té al davant reptes molt importants, que el Dr. Plasència va resumir en els següents:
· Reconèixer el valor transformador a nivell social i econòmic de la recerca, per tal d’enfortir-la.
· Mantenir la capacitat d’atracció de la ciutat pels investigadors i les seves famílies, oferint un lloc interessant per viure-hi i treballar.
· Infraestructures a l’alçada dels reptes, amb el finançament adequat.
· Demanda d’una visió compartida per part del màxim d’agents (polítics, ciutadans, etc.)
· Engrescar el sector privat, amb imaginació i iniciativa
Al llarg de tot el dinar es van produir força preguntes i interessants aportacions de les persones assistents, que van enriquir les explicacions del Dr. Plasència i van donar lloc a un debat molt animat.
Isabel Ribas
Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.