Esteu aquí

Dinar debat amb Gemma Tarafa

26 Novembre | 2021

El passat 18 de novembre va tenir lloc un dinar debat, amb la regidora de l'Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, com a convidada.

 

Salut i, especialment, salut mental en una Barcelona post pandèmica

 

Amb aquest títol, la regidora de Salut, envelliment i cures, Gemma Tarafa Orpinell, ens va explicar les polítiques aplicades des de la seva regidoria.

Va començar indicant que 6 de cada 10 persones han tingut problemes d’angoixa o depressió durant la pandèmia, essent els joves el sector més afectat.

Va subratllar com les condiciones socioeconòmiques són bàsiques en el increment dels contagis per la Covid. Factors determinants són, per exemple, llars petites (40 metres quadrats), activitats que no permeten el teletreball o el fet d’haver patit patologies prèvies o cròniques. De manera molt gràfica indicava com el codi postal pot ser més determinant que el codi genètic, en aquest sentit.

Tota aquesta situació generada per la pandèmia ha significat que un 30% de persones que mai havien fet ús dels Serveis socials hi ha acudit ara per primera vegada.

Un altre aspecte molts significatiu ha estat l’increment de morts per suïcidi. Per pal·liar aquesta situació s’ha creat un telèfon específic d’atenció per aquest tema i s’han replantejat les polítiques socials i informatives per tractar-lo.

Malgrat ser la primera ciutat que disposa d’un pla de salut mental a Barcelona s’han pres altres mesures durant aquest període:

  • Crear 10 taules de salut mental (1 per districte), que a més de salut mental aborden temes com l’ocupació, l’educació, el lleure, etc.
  • L’espai Konsulta’m: servei de seguiment psicològic adreçat especialment a joves i adolescents per detectar i atendre problemes psicològics. Actualment són 9.
  • Barcelona Cuida: centres per informar de tots els recursos existents en l’àmbit de la cura. Coordinació entre persones,  professionals i entitats.
  • Vil·la veïna, per abordar les cures en petites entitats territorials. Actualment són 16 espais d’entre 10 i 30.000 habitants.

Entre altres temes, la regidora ens va explicar també la necessitat d’incrementar la ràtio de psicòlegs per habitant, que actualment es troba molt per sota de la mitjana europea.

Barcelona és per tercer any la ciutat amb més inversió social, malgrat això cal seguir potenciant el servei de dentista i el fisioterapeuta municipal, les accions adreçades a les persones de més de 70 anys, així com la recerca d’alternatives al model de residències actual, que alguns dels intervinents plantejaven com a superat.

Amb aquest capgirament general produït per la pandèmia els assistents al debat ens interrogàvem sobre quins canvis calia introduir en el model de ciutat.

La regidora Tarafa va plantejar, entre altres qüestions, com abordar l’envelliment, que seria un dels grans reptes, o la soledat no volguda (increment de persones que moren soles) i va establir com a prioritats, els joves, la gent gran i les persones més vulnerables a les malalties.

En conclusió, un debat molt interessant que planteja importants interrogants de cara al futur. Continuarà...

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.