Esteu aquí

Dinar-debat amb Joan Clos

08 Novembre | 2018

Dinar col·loqui amb Joan Clos “Els ajuntaments i la seva presència a les organitzacions internacionals. El paper de les ciutats metropolitanes en la governança global”.

A la sala Pompeu Fabra de l’Ateneu de Barcelona ens vam trobar un grup de companys i companyes de l’associació Consell de Cent amb Joan Clos, qui va ser alcalde de Barcelona entre 1997 i 2006 , Ministre d'Indústria, Turisme i Comerç, des de 2006 fins a 2008 i de 2010 a 2018 Director Executiu de ONU-Habitat.

La trobada tenia com a objectiu conèixer la visió de Joan Clos, qui ha tingut un destacat paper en l’àmbit internacional dirigint ONU Habitat, i dialogar sobre les ciutats i la seva presència en les organitzacions internacionals.

Joan Torres va fer la presentació del ponent destacant la constància i capacitat de visió local i global d’en Joan Clos, així com la seva positiva obstinació i la seva disponibilitat.

Clos va iniciar la seva intervenció fent un recorregut per la trajectòria històrica de les Nacions Unides destacant que avui participen 204 dels 205 països existents i com es va produir un important creixement dels participants a partir de la caiguda del mur de Berlin. Destacà com els canvis en l’actual globalització fan difícil la governabilitat d’un sistema pensat a partir d’unes regles de funcionament que es van crear a la fi de la Segona Guerra Mundial i que va comportar que cinc països tinguin dret de veto (Xina, Rússia, França, Anglaterra i EEUU ) i comenta l’aparició del G-7, desprès G-20 i ara ja 70.

Des de la seva visió, tot i la importància de les ciutats com a referent de canvis i de capacitat de respondre a reptes concrets que afecten a la ciutadania, el pes de les ciutats a nivell internacional és poc significatiu perquè encara hi ha estats febles en molts llocs del món i perquè són qui decideixen el sistema impositiu i de seguretat.

Analitza com les ciutats estan creixent de manera accelerada, perquè està canviant el model productiu. El pas de l’activitat i el model industrial al de l’economia basada en el coneixement incrementa el paper de les ciutats perquè és a on es concentra aquest coneixement. Les persones que es desplacen cap a les ciutats ho fan amb l’esperança de millorar la seva vida.

Planteja la ciutat com l’escenari del canvi disruptiu, als models de família, de sostenibilitat, d’ocupació, de valors dels joves o de convivència i valora la importància de les ciutats que són capaces d’afrontar aquests canvis i gestionar-los.

Després d’un animat debat entre les persones assistents finalitza la sessió recordant les paraules de Gramsci “Front al pessimisme de la raó, l’optimisme de la voluntat”.

 

Maravillas Rojo

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.