28 Febrer | 2018
Una ciutat per tothom. Polítiques de barris, habitatge i sòl enfront de l'exclusió social urbana.
L'Exposició va tenir diferents apartats:
1. Increment de la desigualtat social:
Descriu l'evolució de les ciutats al segle XIX i l'increment de les desigualtats que semblen inherents al capitalisme. Després de la 2 Guerra mundial amb l'aparició de l'URSS, també s'inicia l'Estat de Benestar que significa dins les ciutats accés a l'habitatge, el transport, l'espai públic... Les primeres eleccions municipals a casa nostra són el 1979. M. Thatcher guanya les eleccions el maig del 1979 i comença el desmantellament. A Barcelona es produeix una disminució de les diferències en les condicions de la vida obrera urbana.
2. Segregació urbana. Classes socials a Barcelona.
La segregació produïda per l'increment del preu del sòl i l'habitatge que amb la crisi econòmica i immobiliària afecta els diferents grups socials (Estudis de Carme Trilla).
Encara que el seu impacte és inferior que en altres realitats veïnes com a França, on la concentració de l'habitatge públic provoca molts problemes.
Es produeix un increment de la segregació urbana. En l'àmbit metropolità fa una descripció detallada de diferents barris, especialment en l'eix del Besòs, amb rendes especialment baixes
i com es veuen afectats en aspectes com la salut i la segregació escolar. Es comenten estudis citats per Marina Subirats.
3. Polítiques de rehabilitació, sòl i habitatge. Pla de Barris.
Governar les transformacions amb polítiques de rehabilitació integral, incrementant el sòl per habitatge. Ens explica la situació del Pla de Barris: 16 barris en rehabilitació, 10 projectes, 150 milions d'euros, 13 per barri i la seva distribució en els diferents apartats: urbanisme, educació, activitat econòmica... Senyala la poca relació amb els municipis propers i també amb el govern de la Generalitat.
4. Es produeix al llarg de l´exposició un debat sobre:
La situació del pla 22@, l'increment dels pisos turístics, les possibilitats de disposar de més sòl per habitatge, la necessitat de polítiques metropolitanes, la paràlisi de l'ascensor social, etc. ..
Eugeni Forradellas Bombardó
Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.