18 Abril | 2023
El passat dimarts dia 18 d'abril del 2023, un grup de socis i sòcies de l'Associació Consell de Cent vàrem tornar a celebrar un dinar -debat a l'Hotel Rívoli, de les Rambles de Barcelona.
El nostre convidat va ser el Sr. Xavier Melero Merino, advocat, que ens va parlar sobre l'estat de la justícia al nostre país.
Va ésser presentat pel company Joan Torres, qui ens va explicar que en Xavier Melero és llicenciat en Història i en Dret per la Universitat de Barcelona, és especialista en Dret Penal, ha estat docent a diferents universitats, ha publicat diversos llibres i molts articles, ha estat advocat defensor d’Oriol Pujol, de la Mesa del Parlament, del cas Palau i darrerament de Joaquim Forn i Meritxell Borràs, el que l'ha fet habitual de molts mitjans de comunicació.
En la seva exposició inicial, el Sr. Melero va fer un repàs de la història recent de la justícia a Espanya. Va explicar que amb l'aprovació de la Constitució Espanyola al 1978, es va començar a homologar el sistema judicial espanyol amb la majoria dels països europeus.
La posada en marxa de l'estat constitucional va respectar l'estat de dret, va extingir l'ordenament pre-constitucional, va homologar a tots els professionals de la justícia i va modernitzar la formació de jutges i fiscals.
Aquesta reforma va permetre conservar la plantilla judicial anterior, accedir a nous/noves jutges joves després d'unes dures i competides oposicions. I temporalment, amb la figura del quart torn, va permetre durant uns anys l'accés a la carrera judicial de juristes experts.
Va repassar les diferents alternatives existents en l'accés a la carrera judicial, així com a la promoció professional i a l’elecció dels càrrecs de magistrats i membres dels tribunals superiors. Totes aquestes alternatives tenen avantatges i inconvenients, però l'estat actual és perfectament homologable amb la majoria de països europeus, centrat en concursos de mèrits i darrera elecció pel Consell Superior del Poder Judicial.
El principal problema és la paràlisi del Consell, pel fet que Les Corts espanyoles no compleixen amb el paper que els hi atorga la Constitució. Aquesta inoperància està agreujant la lentitud de l'Administració de Justícia, causada per la manca de plantilles, la insuficient remuneració dels seus professionals, la deficient dotació tecnològica i la mancança de jutjats i de la seva eficiència. En canvi estem a nivell europeu en edificis (jutjats i ciutats de la justícia) i en pressupost ordinari de despesa.
També aportà la dada de que, en els darrers 30 anys, la justícia espanyola ha estat poc qüestionada pel Tribunal i la Cort Europea de Drets Humans, i ha rebut un nombre molt petit de reconvencions de la Justícia Europea.
Després de la seva intervenció inicial, es va obrir una amplia roda de preguntes i aportacions per part dels ex-regidors i ex-regidores assistents. A continuació el Sr. Melero va respondre a les qüestions formulades, va fer evidents les diferents contradiccions que darrerament s'estan introduint en la doctrina del Tribunal Suprem i en les instruccions de la Fiscalia General de l'Estat, apuntant al risc de que els Tribunals Europeus comencin a reconvenir al Tribunal Suprem, i posin en qüestió la seva jurisprudència.
Finalment, el Sr. Eugeni Forradellas, president de l'Associació Consell de Cent, li va agrair la seva completa intervenció i el va obsequiar amb una peça d'artesania símbol de la nostra entitat.
Ramon Nicolau
Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.