13 Febrer | 2015
El 13 de febrer de 2015 diversos membres de l'ACC varem visitar l'exposició del Pla Director Urbanístic metropolita (PDU) situada en l’edifici del Museu del Disseny, popularment anomenant “la Grapadora”, a la Plaça de les Glòries de Barcelona.
La visita fou dirigida pel comissari de l’exposició, l’arquitecte i urbanista Joan Busquets, que és un vell conegut de molts ex-regidors, doncs va dirigir el Departament de Planificació de l'Ajuntament de Barcelona entre 1983 i 1989 i durant els preparatius dels Jocs Olímpics.
Recordar que l’Àrea Metropolitana de Barcelona, entitat que organitza l’exposició, té una extensió de 636 km2 i la conformen 36 municipis on hi viuen més de 3,2 milions de persones. Es només una part de la regió metropolitana que amb una extensió de 3.236 km2 inclou també l’ Alt Penedès, el Garraf i els dos Vallès.
La presentació es va fer de forma ordenada i pedagògica, rebent gran quantitat d’informació que malgrat el seu elevat interès era difícil d’assimilar en l’hora i mitja que va durar la visita. S’inicià comentant l’evolució de la ciutat metropolitana des del Pla Cerdà de 1859 fins al Pla General Metropolità de 1976 actualment en vigor, i acaba descrivint la realitat actual. Busquets destacà la necessitat de reflexionar sobre un futur Pla Director Urbanístic (PDU) per adequar-lo a la formidable evolució que hi ha hagut en els camps social, econòmic, cultural, tecnològic i en la transformació del territori, tenint ben present les necessitats d’una metròpoli internacional com és Barcelona.
L’exposició pretén mostrar la Metròpolis projectada des de les perspectives del passat, del present i del futur. Però tot seguit ens diu que l’exposició no recull propostes pel demà. Sense dir-ho, s’intueix que ha estat una decisió política la que ha fixat aquest límit, atesa la dificultat de posar d’acord a 36 alcaldes metropolitans sobre possibles propostes de futur.
L’exposició resulta de gran interès per la detallada informació que es desplega en l’evolució de l’urbanisme, l’activitat econòmica, social, cultural, la mobilitat, les noves formes de viure i treballar, els teixits urbans residencials, el paisatge, l’ecologia, el lleure, sistema productiu, innovacions tecnològiques... i el que és molt important, els reptes com a ciutat cosmopolita que al mateix temps ofereix grans oportunitats. Tot plegat serà motiu d’àmplies reflexions que permetran enriquir l’aplicació de nous conceptes urbanístics.
Segurament hagués sigut una bona idea que l’AMB conjuntament amb el Pla Estratègic Metropolita de Barcelona, reflexionessin en comú i comencessin a apuntar possibles propostes de futur, que per la seva transcendència demanen reflexions serioses, visió integral i consens amplis.
Per concloure: una exposició a recomanar, però que s’ha de visitar en calma i amb un bloc a la mà, donada a la quantitat de valuosa informació que es té a disposició. Pels realment interessats en el tema, i per tenir-ne una visió global, segurament es veuran obligats a anar-hi més d’una ocasió.
Ha sigut un encert que la ACC hagi organitzar aquesta visita i cal agrair a l’amic Joan Busquets el temps i l’interès que ens ha dedicat.
Francesc Raventós
Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.