52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

1.322. Refugis antiaeris de Barcelona

CC La Sedeta
06, 14, 25 i fins al 29/05/2024
  • Art i exposicions
  • Divulgació
  • Rutes i visites

Aquestes propostes ja han passat

El CC La Sedeta exhibeix el projecte de la fotògrafa i periodista Ana Sánchez i l'historiador Xavier Domènech

Amb l’objectiu de protegir la població dels terribles bombardejos que els exèrcits alemany i italià van llençar sobre Barcelona durant la Guerra Civil Espanyola, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona van impulsar la defensa passiva de la ciutat.

Aprofitant túnels, soterranis o instal·lacions subterrànies com parades de metro i trens o bé excavant-los des de zero, es van construir més d’un miler de refugis sota terra, ideats com espais de supervivència per a la població i refugiats civils. La gran majoria de refugis van ser excavats per veïns i veïnes i han esdevingut símbols d’autoorganització popular, de resistència i de lluita.

En commemoració del 85è aniversari del bombardeig més mortífer que va tenir lloc durant els dies 16, 17 i 18 de març de 1938, la periodista i fotògrafa Ana Sánchez i l’historiador Xavier Domènech van presentar l’exposició 1.322. Refugis antiaeris de Barcelona, que ara se'n pot veure una versió reduïda al CC La Sedeta, entre el 6 i el 29 de maig.

El recull d’imatges és fruit de la investigació que la fotògrafa va fer per 400 dels 1.322 refugis documentats i mostra la gran varietat d’espais i objectes trobats que creen una ciutat sota la ciutat, testimoni de solidaritat i resistència, que salvaria milers de vides. La inauguració és el 6 de maig a les 19.00 h.

Per donar context a la mostra, l’Ana Sánchez, en Xavier Domènech i el periodista David Fernández participaran en la xerrada Els refugis antiaeris de Barcelona: de la Guerra Civil al Bliz (14/05 – 19.00 h) on es parla de com aquest patrimoni soterrat i la resistència de la població va esdevenir un model a seguir per la ciutat de Londres pocs anys després. El model català de refugi esdevindria un referent per als britànics a les portes del Blitz i seria al centre del debat europeu sobre protecció civil durant la Segona Guerra Mundial.

Per acabar de completar el cicle, l’equipament de Gràcia us proposa una Visita guiada al Refugi antiaeri de la plaça del Diamant (25/05 – Visita a les 10.00 h i visita a les 12.00 h) a càrrec del Taller d’Història de Gràcia.

Si en voleu més informació, així com la localització, consulteu el web La ciutat dels refugis publicat per l’Ajuntament de Barcelona.

 
Fotografia: Ana Sánchez, refugi del passatge Simó.

Activitats relacionades