52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

15 propostes culturals per completar l’ArgumentaBCN

Diversos centres civics
Fins a final d'any
  • Art i exposicions
  • Cinema
  • Divulgació
  • Familiar
  • Rutes i visites
  • Tallers
  • Teatre

Aquestes propostes ja han passat

Teatre, cinema, arts visuals i itineraris al voltant de la salut mental

Els últims temps, la salut mental ha passat de ser un tabú a parlar-ne obertament i a reivindicar-la com un tema de vital importància. És l’eix del cinquè ArgumentaBCN, setze sessions on es debat al voltant dels malestars personals i col·lectius que generen patiment emocional.

Amb ganes d’explorar la salut mental també des de les arts, us recomanem un seguit d’activitats que ressonen en alguna de les deu converses del cicle de pensament.

 
TEATRE

El 14è circuit Barcelona Districte Cultural proposa Boja, una reivindicació i un acte de llibertat de Mariona Esplugues. La peça, que trenca tabús en clau de comèdia, retrata el pas durant setze anys de l’actriu per diverses consultes de professionals de la salut mental. Es representa a mitja dotzena de centres.

L’amputació d’un pit a causa del càncer és el punt de partida de l’obra Adéu, Jane! (CC Sagrada Família, 19/10 – 20.00 h). Basant-se en l’experiència de l’autora Clara Moraleda i d’altres dones, la peça mostra els dubtes, pors i il·lusions de la protagonista de tan sols disset anys, que avalua l’impacte que tindrà en la seva vida i que reflexiona sobre la pressió estètica, l’autoacceptació i l’autoestima.

La muda (CC Can Felipa, 24/11 – 19.00 h) és un crit sobre el fàstic, la por, el vòmit i el dret a estar enfadada, una peça d'autoficció que aborda l'abús sexual infantil, la no legitimació d'una mateixa com a supervivent de violència sexual i la impossibilitat de ser una dona feliç en un sistema patriarcal. El projecte està format per una part escènica i una part pictòrica, expositiva i editorial que es presentarà més endavant.

També al CC Can Felipa, que programa el cicle Vores i Ales, es presenta L’hora que vull (CC Can Felipa, 15/12 – 19.30 h). La companyia resident La Justa treballa una obra que explora com apropar-se a la pròpia mort i continuar sentint-se amb vida. La Lily, la protagonista, organitza una festa per riure, cantar, ballar i  celebrar el regal de la vida. Una celebració on el públic és indispensable per tal que la Lily es pugui alliberar del patiment, tot dotant de sentit la seva vida fins al final.

 
CINEMA

A la cartellera de l’onzè PantallaBCN, hi destaquen les nou projeccions de The father, un film de Florian Zeller al voltant de la relació entre una dona i el seu pare amb els primers símptomes de demència. El documental de Marta Romero Toda una vida parla de com l’Alzheimer afecta la vida dels avis de la cineasta, després de tota una vida junts. També recomanem el documental Muchos hijos, un mono y un castillo de Guastavo Salmerón que es pot interpretar com una resposta sobre si l’excentricitat és un símptoma de mala salut mental.

Brin d’amour (CC Pati Llimona, 19/12 – 19.00 h) és un retrat íntim sobre la vida i treball d'Alain Vigneau, un aclamat "arterapeuta" i expallasso. La pel·lícula explora la seva insòlita vida, des de jove com a pastor al Pirineu, fins a la seva carrera internacional com a pallasso, i com tota aquesta vivència va permetre adquirir una comprensió peculiar sobre la condició humana.

 
ITINERARIS

A mig camí entre el taller i les rutes per Barcelona trobem les Passejades per redescobrir la ciutat: Conflictes del tombant del segle XX (CC Ateneu Fort Pienc, fins al 07/11), una manera amena de descobrir la història de la ciutat en el tombant de segle XX. Una metròpolis revoltada, en ebullició, en plena industrialització. Els carrers de Ciutat Vella seran l’escenari per conèixer els conflictes que es van produir entre patronal i sindicalisme, les lluites de les dones per aconseguir la igualtat, la vida nocturna i els canvis que van suposar l'arribada de grans fortunes d'ultramar.

 
EN FAMÍLIA

Per a mainada a partir de quatre anys i a càrrec de la cia Foccia Titelles, recomanem El viatge de la Joana (CC del Besòs i el Maresme, 24/10 – 17.30 h), una obra que treballa la pressió estètica, la gestió de les emocions, l'homofòbia… A través de diferents personatges de la natura, la Joana fa un viatge ple d’aventures i sorpreses que l’ajudarà a descobrir la seva bellesa interior i l’autoacceptació.

 
SALUT MENTAL AL POBLE-SEC

Cal destacar el cicle completíssim sobre la salut mental que el CC El Sortidor ha programat fins a final d’any. Inclou l’exposició Naturalment, que es pot veure fins al 3 de novembre, i que mostra una col·lecció d’obres d’un taller de l’Associació Susoespai, entitat de creació i salut mental.

Entre totes el programa, hi destaca l’obra de teatre Museo de las relaciones imposibles: amarillo (17/11 – 19.00 h), fruit del programa de residències escèniques i suport a la creació Balandra. La protagonista de l'obra escriu un diari personal de l’experiència durant la reclusió després de patir una crisi nerviosa. La peça es basa en els textos de Charlotte Perkins Gilman i de Leonora Carrington per descobrir les empremtes que deixen la patologització de les dones, els tractaments psiquiàtrics.

Activitats relacionades