52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

5 activitats, 5 temes, 25 propostes relacionades amb el 25N

Xarxa de Centres Cívics de Barcelona
Fins al 03/12/2024
  • Art i exposicions
  • Dansa
  • Divulgació
  • Familiar
  • Música
  • Tallers
  • Teatre

Tallers, xerrades, exposicions, espectacles i propsotes per fer en família

Des del 1999, cada 25 de novembre es commemora el Dia Internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones. A la Xarxa de Centres Cívics de Barcelona, la sensibilització és present durant tot l’any, però al voltant d’aquesta data es reforça la programació.

Aquí teniu 25 propostes per continuar reflexionant, aprenent i obrint els ulls davant diversos tipus de violències contra les dones:

 
5 tallers
Alimentació i cicle menstrual (CC Vil·la Florida, 07/11 – 28/11)
En aquest taller s’exploren les fases del cicle menstrual i es cuinaran receptes beneficioses per a cada etapa, tot compartint experiències i consells en comunitat.

Story femme: mirada i gènere en la cultura audiovisual (CC Drassanes, 21/11)
Exploreu com el llenguatge audiovisual ha reflectit una mirada heteronormativa. S’obriran espais per crear narratives que promoguin la diversitat i trenquin estereotips!

Autoeditem(nos) (CC Can Felipa, 21/11 – 28/11)
Taller sobre gènere i sexualitats amb perspectiva transfeminista i interseccional. S'exploren tècniques artístiques com el collage i l'escriptura per crear fanzines personals.

Dones de pel·lícula (CC Navas, 21/11 – 28/11)
Visionat i anàlisi de seqüències cinematogràfiques per explorar la representació de la feminitat i els estereotips de gènere, debatent-ne les implicacions socials.

Femiscape (CC La Cadena, 23/11)
Una scape room feminista en perspectiva de gènere per prevenir i disminuir els factors que provoquen les discriminacions de gènere i les violències masclistes.

 
5 xerrades

Què són les violències sexuals? (CC Cotxeres Borrell, 19/11)
Xerrada introductòria sobre l’origen de les violències sexuals, el paper que exerceixen en el sistema social i com identificar-les, desmuntant estereotips actuals.

Allà on fa més mal. Parlem de la violència vicària (CC Urgell, 21/11)
Documental de Laia Mestre i Ricard Belis que, a través del testimoni de quatre víctimes de violència vicària, explora per què succeeix i com es podria evitar.

Desmuntant les violències del món de l’art (CC El Coll – La Bruguera, 25/11)
Anàlisi de personatges de ficció femenins de l'imaginari cultural des d'una perspectiva de gènere, emprant la paraula i l’escriptura per crear nous discursos.

Carmen, Pagliacci, Otello... la violència de gènere damunt l’escenari (CC Vil·la Urània, 26/11)
Exploració de l’horror que amaga la bellesa escènica i musical en molts llibrets operístics. Membres de l’antic Ballet del Liceu abordaran les violències presents en òperes ben conegudes.

La construcció de l’honra en el cos femení (CC La Sagrera – La Barraca, 29/11)
S'analitzen les diferències entre honor i honra en homes i dones des d’una perspectiva feminista, explorant el mite de Lucrècia i seqüències cinematogràfiques. Projecte LABarraca_LAB. La dignificació dels cossos.

 
5 exposicions

Mostra de cartells commemoratius (CC Vil·la Florida, fins al 30/11)
Una exposició de cartells que busquen sensibilitzar el públic sobre la importància d'erradicar la violència de gènere a càrrec de l’alumnat l’Escola Superior de Disseny i Arts Plàstiques de Catalunya ESDACPC, Campus Llotja.

Violència masclista en la parella: desmuntem mites? (CC Urgell, fins al 27/11)
Una revisió d’alguns mites associats a l’amor romàntic i a la violència masclista. Alhora, ofereix idees i elements de reflexió per transformar-los i avançar cap a unes relacions lliures violència masclista.

Senyes d’identitat. Retrat de dones (CC Ateneu Fort Pienc, fins al 03/12)
Fruit d’un projecte entre la Fundació Joan Miró i Hèlia Dones, és el resultat d’un procés d’introspecció i d’aprenentatge on la fotografia és l’eina per mostrar el que les dones desitgen de la seva realitat.

Efecte papallona (CC Baró de Viver, fins al 14/12)
Mostra en record de les germanes Mirabal, “Las Mariposas”, com a símbols de resistència contra la tirania de Trujillo i la violència de gènere, origen del 25N.

Altres mirades (CC Barceloneta, fins al 27/12)
Es mostren fotografies de dones migrades de La Barceloneta, participants del taller, per explorar identitats i experiències migratòries amb noves mirades transformadores.

 
5 espectacles

La muda (CC Barceloneta, 09/11)
Es retrata l'erupció personal de M quan decideix denunciar els abusos infantils patits, abordant la supervivència i les dificultats d'esdevenir dona feliç en un sistema patriarcal. Obra inclosa en la programació d’Escena BDC.

HOP Sagrada Família (CC Sagrada Família, 14/11)
El festival HOP de dansa i cultura urbana proposa quatre peces curtes creades i ballades per dones i identitats dissidents: NOX de la cia Paloma Aracena, Doma d’Andrea El Ameri, Schook de Núria Lozano i U.T.C.H. – Una tarde comiendo hormigas de la cia Nisham i Vertebrados (plataforma per les Arts).

First round. La vida és com un ring de boxa (CC Trinitat Vella, 22/11)
Es mostra, sota la pressió social opressora, el viatge de l’Àlex mentre afronta i pateix situacions de masclisme quotidià presents en cada etapa de la vida.

SolEdad (CC Ateneu Fort Pienc, 27/11)
La cia. La suspesa explora la soledat de l’individu: és buit o presència? Una investigació corporal sobre l’absència, la pèrdua i la solitud de qui s’ha quedat sola.

La música de les silenciades (CC Ateneu Fort Pienc, 29/11)
Es recuperen veus silenciades de dones compositores com Chaminade, Bonis, de Grandval i Hoover, que van usar pseudònims per evitar prejudicis, destacant la seva obra i valentia.

 
5 propostes per fer en família

La rateta voladora (CC Sant Andreu, 16/11)
Es presenta la Rateta Voladora, una rata feminista que afronta l’assetjament dels animals mascles mentre arregla la seva escombra. Un conte amb reflexió, humor i màgia.

Creació d’un mural (CC Vil·la Florida, 16/11)
El 25N, participa en família en la creació d'un mural comunitari fet amb lones reciclades, un gest artístic i col·lectiu contra la violència de gènere.

Fem un mural reivindicatiu pel 25N (CC Casa del Rellotge, 18/11)
Es crearà un mural col·lectiu i es posarà en comú els trets artístics tot donant valor a l’art com a forma de reivindicació i lluita. Adreçat a famílies amb infants d’entre 7 i 11 anys.

Contes d’àvies per d’estar per casa (CC Can Castelló, 26/11)
Les àvies poden viure aventures sorprenents i també poden ser valentes! Però poden fugir davant d’animals ferotges i conviure amb bèsties com una gallina, una cabra i un porc? I tenir una serp com animal de companyia?

L’arbre de la Margot (CC Sagrada Família, 30/11)
Espectacle de contes i titelles per a infants de 4 a 12 anys amb la Boia Teatre. La Margot, una nena trista i sola per ser diferent, inicia amb la seva àvia un viatge a un arbre màgic que li transformarà la vida.

Activitats relacionades