52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

7 itineraris per celebrar el 8 de març

Diversos centres cívics
Fins al 23/03/2019
  • Rutes i visites

Aquestes propostes ja han passat

Rutes amb perspectiva de gènere

Amb el Dia de la Dona a la vista, els Centres Cívics de Barcelona ja comencem a escalfar motors. I entre les múltiples activitats de la jornada, encara avui en dia reivindicativa, sobresurten els recorreguts que recorden el prominent paper femení en la construcció de la nostra ciutat actual. Us en destaquem un bon grapat:

 
Rutes literàries: dones de Barcelona (Taller)
CC La Sedeta
Del 12/02 al 19/03 – 17.30 h

Sabeu qui va donar el nom al carrer Canuda o qui era la Josepa Vilaret? Passejant per Barcelona trobem noms, monuments i elements diversos que ens recorden personatges, majoritàriament masculins. Mentre que noms de dones de totes les èpoques han quedat ocultades. Recorreu la Ciutat Vella, tot rescatant aquelles figures femenines que van aconseguir sobresortir d'entre la massa anònima.
 
 
Dones i món rural: del camp a la fàbrica. Migracions, pobres i resistències a la ciutat industrial
CC Albareda i CC El Sortidor
27/02 – 18.30 h

En aquest itinerari s'abordarà un tema poc tractat en els relats de la ciutat: els processos migratoris catalans que van tenir lloc als segles XIX i XX. La ruta aproxima, en clau de gènere, al que va ser aquest èxode del camp a la ciutat.
 
 
Dones a la Barcelona de final del segle XIX
CC Vil·la Florida
06/03 – 10.30 h

Lluïsa Vidal i Francesca Bonnemaison són un exemple de dones que van tenir un paper clau en el canvi a la modernitat. El recorregut transcorre per Ciutat Vella, descobrint racons que van freqüentar i dóna a conèixer la seva vida, obra, lluita i èxits que deixen entreveure com era la vida de les dones de Barcelona a finals del segle XIX i principis del segle XX. Es visita, així mateix, la primera Biblioteca Popular de la Dona fundada l'any 1909.
 
 
Les dones de la Barcelona rebel
CC Josep Maria Trias i Peitx
07/03 – 17.00 h

Dones que van ser peça clau en la Setmana Tràgica, les protagonistes de la vaga femenina del 1918, milicianes de la Guerra Civil o militants clandestines sota el franquisme. Coneixereu quan i com es van aconseguir algunes de les grans conquestes històriques, com el dret de vot, d'avortament o de divorci, però també els grans passos enrere que es van imposar durant llargs períodes del segle XX.
 
 
Besàvies feministes
CC Vil·la Urània
07/03 - 11.00 h

Les lluites feministes a l’Anglaterra del segle XIX no foren un moviment aïllat i van tenir repercussió a d'altres indrets. Dolors Monserdà, Carme Karr i Dorotea Chopitea, tres dones marcades per ideologies molt diferents però amb un objectiu comú: millorar la condició de les dones. Un itinerari per Sarrià que dóna una visió local de tres pioneres del sentiment feminista.
 
 
BarceloDONA
CC Sarrià 07/03 – 11.00 h | CC L'Elèctric 16/03 – 10.00 h
La història ha estat escrita pels homes, parlant d'homes i per als homes. Però on eren les dones mentrestant? Aquest itinerari reivindica el rol femení, també, en la història de Barcelona. S'ha triat un grup de dones que van protagonitzar petites i grans històries en la construcció de la ciutat.
 
 
Dona et labora
CC Cotxeres Borrell 08/03 – 16.30 h | CC Pere Pruna 09/03 – 20.00 h
Des de la Barcelona gremial, passant per l'època de les Indianes i durant tota la revolució industrial el treball de la dona es considerava accessori i complementari. Des del barri del Raval fins al barri de Sant Pere milers de dones durant més de 700 anys van treballar igual que els homes patint discriminació salarial, segregació de les ocupacions i exaltació del treball masculí.
 
 
Dones d'Horta
CC Teixonera
23/03 – 11.00 h

Dones d'Horta vol recuperar l'experiència vital d'algunes dones del districte i els seus recorreguts quotidians. Descobrireu la història del barri a través de dos eixos: l'aigua i la història de les dones. Dones amb nom i cognoms i dones anònimes que van fer créixer Horta a mitjans del segle XIX. Horta ha estat sempre rica en aigua. El fet de tenir-ne en abundància va propiciar que es desenvolupessin indústries com fàbriques d'adob de pells, la indústria casolana de la bugaderia, bòbiles... També proliferaven molts oficis relacionats amb l'aigua: aiguaders, pouataires i oficis relacionats amb l'adob de la pell com assaonadors, blanquers, pellaires...

Activitats relacionades