52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

9 visites, rutes i itineraris amb motiu del #8M

Diversos centres civics
25/02, 01, 04, 07, 09, 11, 17 i 18/03/2023
  • Rutes i visites

Aquestes propostes ja han passat

Seguint la petjada lila per Barcelona

Com cada 8 de març, se celebra el Dia Internacional de les Dones, jornada que serveix per reivindicar la participació plena a la societat en igualtat de condicions entre homes i dones. Però com que la pràctica no és tan fàcil com la teoria, la Xarxa de Centres Cívics de Barcelona hem organitzat un seguit d'itineraris i visites culturals per tal d'anar fent forat, recordar d'on venim i veure fins a on volem arribar. Avui us destaquem tots aquests:

 
La dona a la postguerra. Barcelona i la novel·la Nada de Carmen Laforet
CC Ateneu Fort Pienc | CC La Casa Elizalde | CC Casa Golferichs | CC Urgell
25/02 – 10:30 h
El primer Premi Nadal de novel·la en castellà del grup Planeta va anar a parar a Nada, la primera novel·la que escrivia una jove autora primerenca, Carmen Laforet. L’obra se situa en els primers anys de franquisme a Barcelona, una ciutat devastada per la guerra on la societat malda per sobreviure. L’itinerari recorre els espais descrits com l’Eixample, la Universitat de Barcelona, la Catedral, la Via Laietana i l’Estació de França.

 
Mey Rahola (1897 – 1959): la nova fotògrafa
CC Albareda | CC El Sortidor
01/03 – 17:00 h
Els dos equipaments del Poble-sec us conviden a visitar l’exposició que es pot veure al Museu Nacional d’Art de Catalunya fins al vint-i-dos de juny. La mostra fotogràfica exposa l’obra d’una de les primeres dones a fer-se un nom en l’àmbit de la fotografia artística a Espanya. Va participar en la construcció del nou paper de les dones en l’esfera pública durant la II República: una dona independent, viatgera, empàtica i irònica.

 
Carrers, jardins i places dedicades a dones a la Verneda de Sant Martí
CC Sant Martí
04/03 i 11/03 – 11:00 h

Inscripcions per la primera part i la segona part
El centre de Sant Martí de Provençals continua descobrint el barri i, aquest mes de març, descobreix quines dones donen nom a carrers, jardins i places. L'espai públic de la Verneda té un centenar de carrers amb una vintena escassa dedicats a les dones: mestres, cantants d'òpera, actrius, comtesses, botàniques, lluitadores socials... i una veïna compromesa. Aquest recorregut dóna a conèixer la seva vida i mèrits per haver accedit al nomenclàtor de la ciutat.

 
L’ombra del 39 (1939 – 1950)
CC Vil·la Florida
07/03 – 11:00 h

Tornem a la postguerra a Barcelona, tot i que amb una òptica inusual. Barris com Sant Gervasi es transformaren en macabres ombres de si mateixos. Les escoles internacionals van deixar pas als internats i els hospitals, als orfenats. S’instaurà un nou règim disfressat sota els vels i les misses. L’adhesió als victoriosos es demostrava amb l’odi a les perdedores, que havien de ser castigades físicament, però també deshonrades, maleïdes i despullades del seu relat.

L’itinerari L’ombra del 39 (1939 – 1950) també es podrà seguir amb els CC Casa del Rellotge i CC La Cadena (17/03 – 16:00 h).

 
Born, Santa Maria, Montcada
CC Joan Oliver – Pere Quart
09/03 – 11:00 h

L’equipament de les Corts continua el seu recorregut per Barcelona des de la perspectiva femenina. De la mà de l’Elisenda Albertí, autora del llibre Dones de Barcelona. Històries i llegendes barcelonines des del segle IV fins al XIX, i mitjançant diversos itineraris, coneixereu dones divertides, cruels, santes, emprenedores, impressores, escriptores, dides i disbauxades. Aquest sisè itinerari passa per Ciutat Vella al voltant del Born, la basílica de Santa Maria del Mar i el carrer de Montcada.

 
Terres de fusta, sostres de vidre
CC Pere Pruna
09/03 – 18:00 h

La història de les dames de Sarrià en un itinerari gratuït. Veureu com la moral de la societat benestant va ensorrar el desig d'emancipació d’aquestes dones. Des de la Reina Elisenda de Montcada fins a l'escriptora Carme Karr, passant per la Duquessa d'Orleans, van ser personatges molt influents, però que van ensopegar amb sostres de vidre.
 
Presó de Dones Trinitat Vella
CC Trinitat Vella
11/03 – 10:00 h

Inaugurat l’any 1963 per acollir les preses de les Corts, l’antiga presó de dones de la Trinitat Vella va rebre un gran nombre de preses polítiques. Amb l’objectiu de conèixer la història d’aquest espai que va ser el marc de les primeres manifestacions feministes per la lluita dels drets de les dones a Barcelona, el centre del barri coorganitza la visita amb l'Associació per la recerca i la divulgació de la memòria històrica de Trinitat Vella.

 
Dones. Imatges fragmentades
CC Font de la Guatlla
11/03 – 10:00 h

Un dia abans no s’acabi la mostra al Museu Etnològic i de les Cultures del Món (c/ Montcada, 12), la vocalia de dones i cultura de l’equipament situat a la falda de Montjuïc us convida a visitar Dones. Imatges fragmentades. La mostra recull un centenar de fotografies de dones de diversos continents procedents dels arxius fotogràfics del museu i de la Fundació Folch que van fer-se entre les dècades de 1950 i 1980 durant les expedicions que constitueixen l’origen del museu.

 
Barcelona en femení. Muses, dives i creadores
CC Can Clariana Cultural
11/03 – 11:00 h

La ciutat de Barcelona ha permès que moltes dones poguessin desenvolupar les seves arts. Tot i que no ha estat mai fàcil, sobretot a finals del segle XIX, algunes van arribar a ser admirades arreu del món. Bé nascudes a la ciutat o forasteres, totes van voler aprofitar l’aparador d’una metròpoli que volia ser com París. Es recorre la ciutat de Júlia Peraire, de Raquel Meller, de Tórtola Valencia, de Maria Callas, de Coco Chanel o de les germanes Montagne.

 
La dona a la Guerra Civil
CC Sarrià
18/03 – 11:00 h

És impossible entendre la Guerra Civil sense entendre el paper que hi van jugar les dones. Malgrat això la història sembla haver-les oblidat. Aquest itinerari passa pels llocs a on les dones van ser protagonistes, alhora que reconstrueix una visió inèdita del conflicte, plena de feminisme i llibertat, però també llàgrimes i malsons.

 
Reserveu plaça des dels enllaços anteriors.

La fotografia és obra de Mey Rahola.

Activitats relacionades