52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

ARGUMENTA BARCELONA 2021: A propòsit del futur

  • Divulgació

Aquestes propostes ja han passat

Conferències al CC Casa Golferichs

La Xarxa de Centres Cívics de Barcelona estrena un nou programa de conferències i xerrades als barris: l’Argumenta BCN, on experts en diferents matèries compartiran coneixements amb una mirada crítica i amb la voluntat de provocar noves preguntes al cap dels oients.
En aquesta primera edició, l’Argumenta BCN tractarà el tema del futur després d’haver viscut una pandèmia i una gran crisi sanitària mundial.
 
La pandèmia ha estat un parèntesi insòlit a les nostres vides, una vivència que hem associat a les ficcions distòpiques i que sembla haver confirmat un temor: la fragilitat de la nostra supervivència. S’incrementen les demandes de millorar el nostre món; una crisi com aquesta ha posat en relleu les grans carències del sistema que es transformen sobretot en una gran desigualtat creixent. Les respostes van des del debat del salari mínim vital fins a la crítica neoliberal. Mercat de treball, Estat de Benestar, democràcia i igualtat social estan en el centre del debat com a fonaments per a la reconstrucció.

Per aquest motiu, al Centre Cívic Casa Golferichs inaugura aquest circuit on durant els mesos de setembre, octubre i novembre se celebrara sis sessions de conferències amb sociòlegs, historiadors o psicòlegs on es reflexionarà sobre la crisi del coronavirus, la globalització, la salut mental postcovid, la igualtat, el capitalisme o els extremismes. Aquest circuit l’any vinent arribarà a més centres de la Xarxa de Centres Cívics de Barcelona.

Totes les sessions del cicle estaran presentades i moderades per Eudald Espluga, llicenciat en Filosofia i màster en Comunicació i Estudis Culturals per la Universitat de Girona. És coautor de l'assaig Mediterròniament (Núvol, 2013), La catalanitat emocional (Núvol, 2013) i col·laborador habitual en diversos mitjans com SalonKritik, Barcelona Metròpolis, PlayGround Magazine, El Matí Digital o Núvol.

Aquí us deixem totes les conferències a les quals podreu assistir:

Sessió 1: Conferència inaugural - 'Intel·ligència artifical i democràcia', Daniel Innerarity
Dimarts 28 de setembre, a les 19h
Daniel Innerarity és un filòsof que acaba de publicar "Pandemocracia: una filosofía de la crisis del coronavirus", on reflexiona sobre la globalització, la democràcia, la construcció col·lectiva i els populismes. Per aquest motiu, en aquesta primera sessió, ens ajudarà a exposar una visió general dels temes que es tractaran en les següents conferències i ens farà entendre quin paper tenim nosaltres com a subjectes dintre de la situació de pandèmia.

Sessió 2: 'Pandèmia covid-19: en quin punt estem i què ens espera?', Adelaida Sarukhan
Dimarts 5 d'octubre, a les 19h

Adelaida Sarukhan (Doctora en immunologia, membre d'ISGlobal i comunicadora científica) ens intentarà donar resposta a preguntes com si sorgiran noves mutacions per les quals les vacunes poden no tenir efectes, si és possible una marxa enrere o una nova pandèmia i què hem après d'aquesta experiència a l'hora de gestionar una nova emergència sanitària.

Sessió 3: 'Està en risc l'estat del benestar?', Esther Albesa i Jové
Dimarts 19 d'octubre, a les 19h

La Doctora en Sociologia, especialista en Estats de Benestar, polítiques socials i cures de llarga durada Esther Albesa exposarà els problemes del nostre Estat del Benestar, les reformes de les pensions, el mercat de treball o la precarització laboral per fer-nos reflexionar si tots aquests factors estan en risc al nostre sistema.

Sessió 4: 'Populisme i extrema dreta 2.0, de què estem parlant?', Steven Forti
Dimarts 2 de novembre, a les 19h

Com hem d'actuar contra els missatges d'odi i la vulneració de drets fonamentals com la llibertat i la igualtat? Steven Forti, historiador i especialista en feixismes, ens parlarà sobre la polarització social i sobre els elements i les emocions que són utilitzades per alguns grups per a guanyar afiliació i influència en les agendes polítiques.
Presentació a càrrec de l'Antonio Gómez Villar, professor de filosofia de la Universitat de Barcelona.

Sessió 5: 'La salut mental post-covid', Eduard Vieta
Dimarts 16 de novembre, a les 19h

El Cap del servei de psicologia i psiquiatria de l'Hospital Clínic de Barcelona, Eduard Vieta, també estarà present en aquest cicle de conferències per parlar sobre la salut mental, la qual s'ha vist seriosament perjudicada per l'experiència de la pandèmia. Com ens hem de cuidar ara? Quant de temps haurà de passar per deixar enrere l'estrès, la por o l'angoixa?

Sessió 6: 'Les possibilitats econòmiques dels nostres fills', César Rendueles
Dimarts 30 de novembre, a les 19h

Per últim, el César Rendueles, filòsof i professor de la Universidad Complutense de Madrid, ens parlarà en aquesta última sessió de com la crisi sanitària i econòmica produïda per la pandèmia ha posat en relleu els pitjors efectes del capitalisme. Continuem sense fer polítiques globals per a problemes globals sense tenir en compte que tots estem al mateix planeta i que els riscos també s'han globalitzat.
Presentació a càrrec de l'Íñigo González Ricoy, professor de filosofia política a la Universitat de Barcelona i autor de "Institucions per a futures generacions".

Podràs fer seguiment en directe de totes les conferències a través del canal de YouTube del Centre Cívic Casa Golferichs.


Programació en PDF

Activitats relacionades