52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

Cada època, el seu monstre

Aquesta activitat forma part del projecte en xarxa:
CC Casa Golferichs, CC Vil·la Florida, CC Navas i CC Torre Llobeta
22 i 29 de març i 20 i 21 d'abril del 2022
  • Divulgació

La representació dels "monstres" actuals en les arts

Sessions moderades per Marta Piñol, Doctora i professora d'Història de l'Art (UB). També ha impartit classes a ESCAC, a la UIC i a la UOC. La seva especialitat és el cinema, la fotografia i la direcció artística, i la seva línia de recerca gira al voltant de les interrelacions entre el cinema i les altres arts visuals.

Els monstres en la fotografia
CC Casa Golferichs
Dimarts 22 de març - 19 h
La fotografia és un llenguatge molt proper a la realitat, tant que sovint s'ha utilitzat com a document. És per això que ha servit per mostrar algunes de les pors, fantasmes i angoixes des del segle XIX, a vegades de manera literal i en altres ocasions de manera poètica o simbòlica, per tractar temes com l'alteritat, la desigualtat o la por envers les experimentacions de la ciència.

Amb la participació de Marta Dahó i Ricardo Guixà.
Marta Dahó és Doctora en Història de l'Art (UB) i comissària d’exposicions amb una trajectòria marcada pel seu interès per les pràctiques fotogràfiques. Des del 1995 ha comissariat nombroses exposicions per a institucions de prestigi internacional com Magnum Photos, la Fundació Mapfre o La Virreina. Centre de la Imatge.
Ricardo Guixà és Doctor a Belles Arts (UB). Imparteix classes de fotografia a la Universitat de Barcelona i ha dut a terme la seva tasca teòrica en el camp de l'epistemologia del que és fotogràfic, especialitzant-se en les seves interaccions amb la ciència i l'art. El seu treball creatiu explora les fronteres de la fotografia des d’una perspectiva existencialista.

Els monstres interiors en les arts visuals
CC Vil·la Florida
Dimarts 29 de març - 19 h
Els monstres han estat presents en totes les èpoques de la Història de l'Art. Han posat rostre a les pors, a l'infern, al desconegut, al futur... i han creat un ric imaginari. Aquesta conversa proposa un recorregut que va des de l'art del segle XIX fins a les propostes més contemporànies, per veure com s'han representat i com les diverses inquietuds han donat lloc a diferents monstres.

Amb la participació de Maria Concetta Marino i Daniel López del Rincón.
Maria Concetta és gestora cultural i Llicenciada en Gestió d’Esdeveniments Culturals per a la Universitat de Florència (Itàlia) i  màster de gestió patrimonial (UdG). Actualment, ponent i conferenciant als Centres Cívics de Barcelona, amb tallers al voltant de les arts plàstiques. Treballa com a guia d’exposicions temporals i museus. A més, organitza viatges culturals a Itàlia i altres països.
Daniel López és Doctor en Història de l'Art i professor d'art contemporani (UB). Interessat en una Història de l'Art en diàleg amb el present, posant el focus en temes com l'emergència, la natura en crisi i el Bioart. Dirigeix, juntament amb la Marta Piñol, el grup de recerca TIEMPHA a la UB.

Els monstres animats
CC Navas
Dimecres 20 d'abril - 19 h
Reserva la teva entrada
El món audiovisual està plegat de monstres, tant en el sentit literal com en clau metafòrica. Des dels monstres clàssics que revitalitzen iconografies pròpies de l'àmbit de les llegendes i la literatura, fins a les representacions dels temors i les angoixes contemporànies, es traçarà un itinerari a través de múltiples propostes que faran evident la polisèmia d'aquest imaginari.

Amb la participació de María Adell, crítica de cinema, docent i investigadora. Doctorada en Teoria, Anàlisi i Documentació Cinematogràfica (UPF), imparteix classes a l'ESCAC i a la UB. Escriu crítica cinematogràfica al diari Ara i col·labora en altres mitjans com Rockdelux o So Film. Ha escrit sobre estrelles cinematogràfiques, actors i actrius, representacions femenines al cinema i la televisió, cinema espanyol i cultura popular.

La por global des de les literatures
CC Torre Llobeta
Dijous 21 d'abril - 19 h
Reserva la teva entrada
La literatura ha reflectit i catalitzat els fantasmes i les pors de l'ésser humà, tot fent palès que hi ha angoixes presents des de temps pretèrits. Aquesta sessió tractarà el concepte de la por mateix, com ha canviat la manera d'expressar-la al llarg del temps i a partir dels relats distòpics, tant clàssics com contemporanis.

Amb la participació d'Isidora Rivas Turrado, Llicenciada en Filologia Hispànica i Filologia Francesa (UB). Lectora d’espanyol a Montpeller. Imparteix classes de llengua i literatura com a catedràtica d’Educació Secundària Obligatòria i recull peces de literatura oral i lèxic del lleonès per diversos pobles de Lleó. Un dels seus principals àmbits d’interès a protegir el patrimoni immaterial lingüístic i literari i les llengües minoritzades.

Activitats relacionades