52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

Cafès literaris: errar

CC Casa Orlandai
07/10, 28/10, 25/11 i 16/12/2020
  • Literatura

Aquestes propostes ja han passat

Migració, arrelament, pertinença, fronteres...

Deambular d'una banda a l'altra ha estat una activitat intrínseca dels éssers humans des de l'inici del temps per buscar millors condicions de vida. Domesticar la natura va permetre d'establir-se a un mateix indret i passar a formar una societat sedentària. Milers i milers d'anys després, la humanitat no ha variat massa, migrant només quan les condicions vitals ho requereixen.

Però què significa per a cada persona el fet d'abandonar l'espai que coneix i traslladar-se a un altre lloc? Com es desenvolupa el sentiment de pertinença, la identitat i quines fronteres, visibles i invisibles, cal travessar? Els Cafès Literaris tardorencs del CC Casa Orlandai aborden el tema a través de tres lectures ben diferenciades: una obra fragmentada i discontínua, una crònica personal i una reflexió de les fronteres entrecreuades a la Franja de Ponent.

Cos / Los errantes
Olga Tokarczuk
07/10 – 19.00 h
Ponència a càrrec d'en Pier Manchia Benito, investigador cultural independent

Galardonada amb el Premi Nobel de literatura l'any 2018, la polonesa Tokarczuk escriu sobre un viatge sorprenent, fent parlar personatges històrics i fets insòlits, que acaben construint una narració entorn el cos humà i el món, els mapes i altres estratègies insuficients per captar allò que és inabastable. Un llibre construït com una constel·lació d'històries narrades per una dona viatgera, optimista, generosa i fascinada per històries inquietants.

La pell de la frontera
Francesc Serés
28/10 – 19.00 h
Amb la presència de l'autor

L'arribada de nous habitants a Saidí, poble del Baix Cinca, provinents sobretot de l'Àfrica i la consegüent influència en la identitat de la Franja va motivar l'autor per escriure un llibre a mig camí entre la literatura i el periodisme. Hi parla de la vida de les persones nouvingudes, però sobretot de com canvia la mirada dels habitants no tan recents de la zona.

Si aquest carrer fos meu
Stefanie Kremser
25/11 – 19.00 h
Amb la presència de l'autora

Activitat en línia
Poca gent pot dir que ha viscut a vint-i-dues adreces diferents de cinc països distints i a cavall entre dos continents amb un gran oceà entremig. Llengües, migració, comiats, arrelaments i records... saltant d'una casa a una altra, Kremser desgrana la seva vida i, com qui no vol la cosa, explica la història multicultural de la família, així com s'endinsa en les diferents societats on ha viscut i de com es forma una identitat quan no s'és d'enlloc.
 
 
A més a més d'aquestes tres trobades, es recupera una sessió del cicle anterior Per sobre el silenci, ajornada al mes de març. Es tracta del llibre El cor és un caçador solitari (16/12 – 19.00 h) escrit per Carson McCullers. La ponència va a càrrec de la Martha Tennent, doctora en llengua anglesa, acadèmica, docent i traductora.

La sala Carme Karr de l'equipament de Sarrià acull els intercanvis d'opinions entorn un llibre. L'entrada de 3 € per cada sessió literària dóna dret a una beguda (cafè, te o infusió) i és indispensable fer reserva prèvia al web del centre cívic.

Activitats relacionades