52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

A Can Verdaguer parlem de Dones i filosofia

CC Can Verdaguer
26, 27/09, 18, 24/10, 15 i 28/11/2024
  • Divulgació
  • Música

El cicle reivindica les figures de diverses autores de la literatura filosòfica

Al llarg de la història, les dones han estat sovint invisibilitzades i silenciades, malgrat les seves valuoses contribucions en tots els camps, també en el pensament. Figures com Hipàtia d'Alexandria o Simone de Beauvoir van desafiar els límits imposats pel patriarcat, però les seves idees sovint han estat ignorades o relegades a un segon pla, perpetuant la narrativa masculina en la filosofia.

Des del CC Can Verdaguer, el catedràtic de filosofia Xosé Díaz es planteja la reconstrucció del cànon de la filosofia occidental, reivindicant la veu de les pensadores oblidades i mantenint vives les seves idees a través de les conferències següents:

 
Diotima i Aspàsia, filòsofes a l’Atenes de Sòcrates i Pèricles
18/10 – 19.00 h
Diotima de Mantinea i Aspàsia de Milet són dues dones filòsofes de l'antiguitat, de les quals tenim proves de la seva existència, però no dels seus pensaments escrits, ja que la seva obra va ser silenciada. Els testimonis disponibles provenen d'homes i reflecteixen la manca de reconeixement de les filòsofes, tot i la seva importància en la tradició presocràtica.

 
Maria de França i les Beguines (Marie d’Oignes, Hadewijch d’Anvers i Beatriu de Natzaret): amor cortès i misticisme
15/11 – 19.00 h
Marie de France (1160-1215) va ser una poeta i autora medieval protofeminista. Les seves obres, plenes de sensibilitat i reflexió, van influir la literatura medieval. Les Beguines, per la seva banda, eren dones cristianes que, als segles XII i XIII, van formar comunitats independents, dedicant-se a l'oració i a l'ajuda social, trencant amb les convencions de l'època. Marie d'Oignes, Hadewijch d'Anvers i Beatriu de Natzaret són figures clau del moviment místic femení medieval. Marie d'Oignes, una beguina belga, va influir en l'espiritualitat del seu temps. Hadewijch, també beguina i poetessa, va escriure sobre l'amor diví en llengua neerlandesa. Beatriu de Natzaret, autora de la Set maneres d'amor, va explorar la mística de l'amor espiritual amb gran profunditat.

 
El centre també dedica part de la programació a aprofundir en la música clàssica. Valeri Cabós i Mur, músic i divulgador, parla de L’orquestra simfònica: instruments i direcció d’orquestra (26/09 – 19.00 h), de Vivaldi i l’orquestra femenina de Venècia (27/09 – 19.00 h), de Les veus femenines, masculines i el cant coral (24/10 – 19.00 h) i de Cuba, Catalunya i les havaneres (28/11 – 19.00 h).

L’entrada a les conferències és lliure fins a completar l’aforament. També es poden seguir les conferències en directe a través del canal de vídeos del centre o recuperar-les un altre dia.

 
Imatge: fragment de La Magdalena llegint, obra del pintor flamenc Rogier van der Weyden.

Activitats relacionades