52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!
52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!
Ciència i postveritat en les alternatives a la fi del món
- Art i exposicions
- Ciència i tecnologia
- Divulgació
Aquestes propostes ja han passat
Cicle de conferències i exposició
Les pràctiques capitalistes sense mesura ens han portat a qüestionar si el creixement és sostenible amb la supervivència humana. Avui dia, com en altres períodes històrics, són moltes les veus que reclamen un retorn al natural (com a contraposició a allò processat), alerten dels perills de la tecnologia i desconfien de la ciència. Estem davant de nous luddites? Són propostes eficients? Què diu la ciència? Convidem investigadors i experts a parlar-nos d’alguns dels temes més controvertits a l’hora de repensar el nostre món.
«Distòpies, especulacions sobre el present»
Conferència a càrrec de Ramon Mas, escriptor i editor. Fundador de l’editorial Males Herbes.
Data: dimarts 6 de febrer.
Horari: 18.30 h.
Durada: 1 h.
No cal inscripció prèvia.
Recollida d’entrades 15 minuts abans de començar, per ordre d’arribada. Places limitades.
Activitat gratuïta.
Públic: adults.
Descripció:
Les distòpies són obres de ficció que, partint de l’observació del present, ens adverteixen sobre la societat en què ens podem convertir. Descriuen sistemes polítics indesitjables i assenyalen les tendències més perilloses del món en què vivim. Tanmateix, les distòpies literàries sempre projecten l’orientació política de l’autor o l’autora, de manera que ens trobem amb distòpies plantejades des de gairebé totes les òptiques. En aquesta sessió repassarem les més rellevants.
«Alternatives, complementàries o imaginàries»
Conferència a càrrec de Daniel Arbós, biòleg i periodista. Cofundador del programa de ràdio Pa ciència, la nostra.
Data: dimarts 20 de febrer.
Horari: 18.30 h
Durada: 1 h.
No cal inscripció prèvia.
Recollida d’entrades 15 minuts abans de començar, per ordre d’arribada. Places limitades.
Activitat gratuïta.
Públic: adults.
Descripció:
La medicina occidental ha aconseguit, en poc més d’un segle, fites que eren inimaginables. Tot i així, els últims anys han ressorgit les anomenades «teràpies alternatives». Què diuen els estudis sobre els resultats d’aquestes teràpies? Què és l’efecte placebo? Per què es desconfia de la medicina occidental tot i que ha allargat la nostra esperança de vida i el nostre benestar?
«Vacunes, sí»
Conferència a càrrec de Mercè Piqueras, biòloga, divulgadora i editora científica. Va ser presidenta de l’Associació Catalana de Comunicació Científica i vicepresidenta de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica. Editora i coautora de diversos llibres. Medalla d’Honor de Barcelona (2003).
Data: dimarts 13 de març.
Horari: 18.30 h.
Durada: 1 h.
No cal inscripció prèvia.
Recollida d’entrades 15 minuts abans de començar, per ordre d’arribada. Places limitades.
Activitat gratuïta.
Públic: adults.
Descripció
Amb els medicaments, sovint s’associa la recerca científica a les pràctiques capitalistes. Això porta a desconfiar de la ciència en percebre-la com a braç executor de les multinacionals farmacèutiques i a creure que promouen la necessitat de vacunar-se per vendre els seus productes. El moviment antivacunes es basa, en part, en aquesta premissa i, possiblement, en el mateix èxit de la vacunació, que ha contribuït a la quasi desaparició de moltes malalties infeccioses. Però, què diu la ciència mèdica dels seus arguments? On se situa la línia entre el dret a decidir sobre la pròpia salut —o la de fills i filles— i els riscos que la no vacunació comporta per a la salut pública? Per què se segueix desconfiant de la vacunació, si la història demostra que pot erradicar malalties mortals i que ha millorat la nostra qualitat i la nostra esperança de vida?
«Transgènics, del mite a l’èxit»
Conferència a càrrec de José Miguel Mulet, professor titular de biotecnologia i director del màster en l’àrea de bioquímica i biologia molecular de la Universitat Politècnica de València, i investigador a l’Instituto de Biología Molecular y Celular de Plantas (IBMCP).
Data: dimarts 20 de març.
Horari: 18 h.
Durada: 1 h.
No cal inscripció prèvia.
Recollida d’entrades 15 minuts abans de començar, per ordre d’arribada. Places limitades.
Activitat gratuïta.
Públic: adults.
Descripció:
El paper dels transgènics en l’alimentació s’ha convertit en un dels debats científics per excel·lència dels darrers anys. La manipulació genètica dels aliments és avui un dels majors tabús de la nostra societat. Però… quins són els beneficis dels transgènics i dels avenços científics aplicats a l’alimentació? Què opinen els científics sobre aquest tema? Tenim tota la informació que necessitem per a jutjar per nosaltres mateixos aquesta qüestió? O estem sotmesos a la influència d’interessos creuats que no tenen res a veure amb el que ens convé i el que no ens convé? Quins són els avantatges d’aquesta tecnologia? Per què es fa servir? Realment podem dir «No volem transgènics»?
«Atenea»
Exposició de fotografia de Roger Grasas.
Ho organitza: Espai de Fotografia Francesc Català-Roca.
Data: del 18 de gener al 17 de febrer.
Horari: de dilluns a divendres, de 17 a 21.30 h. Dissabte, de 10 a 14 h.
Entrada lliure. No cal inscripció prèvia.
Públic: adults.
Descripció:
«Atenea» pren com a punt de partida la seu del Banc Central Europeu, a Frankfurt. És un viatge físic i simbòlic arreu d’una Europa inquietant, marcada per la depressió i el desencís. Com una immersió en els orígens d’Occident, el periple culmina als peus del Partenó d’Atenes després d’haver travessat disset països. Es tanca, així, el trajecte entre l’actual «temple» especulatiu de les finances i l’antic temple grec de l’art i de la saviesa. Un periple de nord a sud, de l’Europa rica a l’Europa pobra, de la crisi actual de valors al valor original de les idees.
Activitats relacionades
-
Accions i mutacions sonores al CC Convent de Sant Agustí
On:CC Convent de Sant AgustíQuan:18, 19, 20, 21, 22 i 23/11/2024 -
Consta d'una exposició i quatre tallers per experimentar amb el dibuix
On:CC Sant AndreuQuan:09, 16, 23 i 30/11/2024 -
El cicle reivindica les figures de diverses autores de la literatura filosòfica
On:CC Can VerdaguerQuan:26, 27/09, 18, 24/10, 15 i 28/11/2024