52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

Documental del mes: Una vida com qualsevol altra

CC La Casa Elizalde, CC Ateneu Fort Pienc, CC Tomasa Cuevas – Les Corts i Auditori Sant Martí
06, 11, 12 i 27/06/2024
  • Cinema

Un retrat en primera persona de l’impacte del patriarcat en el si de la família

El pare de la Faustine Clos, Jean-Louis, va immortalitzar els moments més bonics de la seva vida a les pel·lícules familiars. O això és el que es pensava.

Anys més tard i ja d’adulta, la directora del documental del mes de juny revisa els films de la infantesa per explicar un relat completament diferent: la d'una dona, Valérie, que veu com el paper de mare, a poc a poc, li pren la llibertat i l’enfonsa en la depressió.

Cros reconstrueix la vida de la seva mare buscant respostes i fent que sigui la Valérie qui expliqui la seva història. La directora acaba per retratar una època en què la paraula conciliació no existia i els somnis d’una dona s’acabaven tot just encetar la maternitat.

Nascuda l’any 1988, Faustine Cros es va graduar a l'INSAS (Bèlgica) en edició. Les seves obres juguen amb l'híbrid entre el documental, l'autoficció, l'experimental, barrejant els arxius familiars amb imatges pròpies. La seva pel·lícula de graduació La détesteuse va ser seleccionada i premiada en molts festivals internacionals. Une vie comme une autre, títol original, és la seva primera pel·lícula de llargmetratge.

El film és una profundament melancòlica i una recerca sensible de pistes dins del nucli familiar. Una noia que intenta descobrir quan i per què la seva mare, forta, autodeterminada i alegre que treballava de maquilladora a la indústria del cinema, es va convertir en una dona darrere de la qual només la tristesa i la ràbia semblen sortir a la superfície. Una pel·lícula contundent i personal que s'atreveix a dir les veritats desagradables i explicar una història tant personal com universal.

Una vida com qualsevol altra (Bèlgica - França, 2022) ha estat nominada i premiada a diversos festivals com el de L’Alternativa de Barcelona, el Dok Leipzig alemany, el One World Prague txec, l’En ville belga o l’Ismailia egipci, entre més.

Durant el mes de juny, el documental també es podrà veure gratuïtament a la Xarxa de Centres Cívics de Barcelona a les pantalles de l’Auditori Sant Martí (06/06 – 19.00 h), del CC La Casa Elizalde (11/06 – 19.00 h), del CC Ateneu Fort Pienc (12/06 – 19.00 h) i del CC Tomasa Cuevas – Les Corts (27/06 – 17.00 h).

Activitats relacionades