52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

Dones de cinema

CC Ateneu Fort Pienc
27/02, 10, 12, 17, 19 i 24/03/2020
  • Cinema
  • Divulgació

Aquestes propostes ja han passat

Tres generacions cinematogràfiques en el cel·luloide

Falten pocs dies per al 8 de març, el Dia Internacional de les Dones, i els centres cívics van presentant la programació per al mes més violeta de tot l'any. El CC Ateneu Fort Pienc se centra, enguany, en les dones que s'han dedicat a les arts.

El cinema és una història de desigualtat de gènere. A través d'aquest cicle, l'equipament del Fort Pienc vol donar visibilitat a tres generacions de dones. Alice Guy, pionera i oblidada, Agnès Varda, inconformista i rebel i Greta Gerwig, una jove directora donant veu a la seva generació. Tres visions ben diferenciades, però que tenen en comú el més essencial: l'amor al cinema.

Be natural, the untold history of Alice Guy-Blaché (27/02 – 19.30 h) és un muntatge d’investigació amb material inèdit sobre la primera directora de la història del cinema. Varda by Agnes (12/03 – 19.30 h) és l’últim llargmetratge d’Agnès Varda que llença llum sobre la seva experiència com a directora aportant una visió personal del què ella anomenava “escriptura de cinema”. En darrer lloc es projecta Lady Bird (19/03 – 19.30 h), la primera pel·lícula dirigida i escrita per Greta Gerwig explica la senzilla vida d’una adolescent des de la seva mirada femenina, plena d’humor i sensibilitat.

Paral·lelament a les projeccions, el CC Ateneu Fort Pienc també programa un seguit de col·loquis per debatre el paper de les dones en diversos àmbits culturals al llarg de la història i en el present, centrant-se en el cinema, la música i les arts plàstiques. La primera xerrada, a càrrec de l'escriptor, crític de cinema, professor i periodista cultural Enric Ros investiga, a Les dones al cinema: dels estereotips a la conquesta d'una representació pròpia (10/03 – 19.00 h) o l'evolució dels personatges femenins en les pel·lícules des dels seus inicis fins a l'actualitat. En mans de qui està, la cultura? (17/03 – 19.00 h) és la conferència que la Carmen Zapata, presidenta de Mujeres de la industria de la Música, gerent de l'Associació de Sales de Concerts de Catalunya i directora artística del Festival Curtcircuit, posa el focus en el poder de les dones com a públic majoritari i grans usuàries de la cultura, però sobretot de la música com a eina de transformació. Tancarà el cicle el debat Les dones a la història de l'art, una qüestió de perspectiva (24/03 – 19.00 h) que obre la doctora en Història de l'art i professora d'art contemporani Lluïsa Faxedas. Des de fa gairebé cinquanta anys, les historiadores feministes de l'art han anat demostrant que la participació de les dones en la creació artística tenia un abast molt més ampli que el que la història oficial havia explicat...

Tant l'entrada al cinema com a la dels col·loquis és gratuïta, però cal fer-ne reserva prèvia el dilluns de la mateixa setmana des del web del centre, pel telèfon 932 327 827 o presencialment des del taulell d'informació.

Activitats relacionades