52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!
52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!
Els reptes científics en la realitat del dia a dia
- Divulgació
Els desafiaments d’uns avenços científics que alhora són qüestionats des d’algunes posicions i que, tanmateix, cada cop són més presents en la nostra vida diària
Sessions moderades per Toni Pou, escriptor, físic i periodista especialitzat en ciència. Coordina el suplement de ciència del diari ARA i és autor dels llibres Si un dit assenyala la lluna (Anagrama, 2021) i On el dia dorm amb els ulls oberts (Empúries, 2011), guardonat amb el Premi Godó de Reporterisme i el Premi Prisma al millor llibre de divulgació d’Espanya. Codirigeix el postgrau en comunicació científica (UVic) i és cofundador de l’empresa de divulgació científica Eduscopi.
Com ens hem d'alimentar?
CC Vil·la Florida
Dimarts 19 d'abril - 19 h
La ciència de la nutrició i la indústria alimentària ens col·loquen en una situació d'incertesa davant el que es consideren hàbits saludables. Les receptes tradicionals no sempre són les més sanes i, alhora, es dubta de la qualitat de les noves formes industrials de l'alimentació. La nutrició també és un factor de desigualtat i discriminació.
Amb la participació de Mercè Gonzalo, nutricionista especialista en pedagogia de la salut. Dietista nutricionista diplomada, psicopedagoga i llicenciada en ciència i tecnologia dels aliments. Va iniciar la carrera professional com a nutricionista clínica i analista de laboratori i l’ha continuat tot fent d’assessora, docent i creadora de continguts divulgatius i didàctics.
Energia nuclear: oportunitat o amenaça?
CC Casa Golferichs
Dimarts 26 d'abril - 19 h
Amb l’argument que permet combatre el canvi climàtic, la Comissió Europea ha reconegut recentment l’energia nuclear com a energia verda. Però, quin és el futur de les centrals nuclears? Es poden considerar sostenibles? Com es gestionen els residus radioactius? Aquesta sessió dona resposta a aquestes i altres preguntes sobre aquesta font d’energia que s’ha tornat a situar al centre del debat públic.
Amb la participació de Jordi Freixa i Manel Sanmartí.
Jordi Freixa és Professor Serra Húnter de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Industrial de Barcelona (UPC). Llicenciat en Física per la UB i doctor en Enginyeria nuclear per la UPC. Després de treballar 5 anys al Centre d’investigació Paul Scherrer de Suïssa, retorna a la UPC on combina les classes d’enginyeria nuclear i tecnologies de generació d’electricitat amb la recerca sobre anàlisis de seguretat nuclear.
Manel Sanmartí és Enginyer Industrial, Llicenciat en Energia (UPC) i màster en Gestió d’Empreses Tecnològiques (IMD, Lausanne). Té llarga experiència liderant projectes d’R+D en l’àmbit dels sistemes energètics i en grans instal·lacions científiques com el CERN o ITER. A l’IREC centra la seva recerca en tecnologies de fusió dins el marc del programa Europeu de fusió nuclear.
La transparència en la investigació científica genera confiança?
Reserva la teva entrada
CC Navas
Dimecres 25 de maig - 19 h
Com es fa la recerca que hi ha al darrere dels medicaments? Com es decideix que un fàrmac es pot comercialitzar? Per què s’investiguen fàrmacs per a unes malalties però no per a unes altres? Hi tenim res a dir, la ciutadania? Aquesta conversa explora el procés d’investigació biomèdica i les anomenades eines de Recerca i Innovació Responsables que tenen l’objectiu de fer-la més transparent i participativa.
Amb la participació de Rosina Malagrida i Jordi Surrallés.
Rosina Malagrida és Llicenciada en Química (UB), amb màster en Comunicació Científica a Londres i postgrau en Comunicació Estratègica (ESADE). Responsable del Living Lab de Salut d’IrsiCaixa. Co-Coordinadora del Barcelona CaixaResearch Living Lab, Hospital Germans Trias i Pujol i experta en la Recerca i Innovació Responsable (RRI). Té com a objectiu contribuir a transformacions sistèmiques en paral·lel als canvis en el sistema de R+I, fent-les més obertes, inclusives i transdisciplinàries per tal d’aconseguir solucions d’alt impacte per a reptes socials complexos.
Jordi Surrallés és Director Científic de l’Institut de Recerca de l’Hospital de Sant Pau i de l’IIB Sant Pau, Catedràtic de Genètica (UAB), Director del Màster de Genètica Assistencial de la UAB, Consultor del Servei de Genètica de l’Hospital de Sant Pau i Cap de Grup al CIBER de malalties rares.
Activitats relacionades
-
34a edició del programa de teatre per a escoles
On:CC Zona NordQuan:14, 15, 16, 17, 21, 22, 28, 29, 30/01, 04, 05, 06, 11, 12, 13, 14/02, 11, 12, 13, 14, 18, 19, 20, 25, 26 i 27/03/2025 -
Inspirat en fets reals, el cinquè film de Rodrigo Sorogoyen es pot veure al circuit de cinema de...
On:Xarxa de Centres Cívics de BarcelonaQuan:22, 23/10/2024, 17, 23, 29/01, 05, 07, 11/02 i 06/03/2025 -
34a edició del programa de teatre per a escoles
On:CC Zona NordQuan:14, 15, 16, 17, 21, 22, 28, 29, 30/01, 04, 05, 06, 11, 12, 13, 14/02, 11, 12, 13, 14, 18, 19, 20, 25, 26 i 27/03/2025