52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

És amor?

CC Ateneu Fort Pienc
27/04, 04, 06, 11 i 13/05/2021
  • Cinema
  • Divulgació

Tres xerrades i dues pel·lícules per repensar l'amor

Coincidint amb la diada de Sant Jordi, el dia dels enamorats, el CC Ateneu Fort Pienc proposa el cicle de xerrades (Re)Pensem l'amor per tal de debatre sobre aquest sentiment poderós que mou el món. I és que no tothom estima de la mateixa manera, ni les relacions actuals s'assemblen gaire a les de generacions anteriors.

La primera xerrada, a càrrec de l'associació Luciferases, analitza l'amor com un simple procés químic, un còctel d'hormones que es genera al cervell. Parlem d'amor des de la ciència (27/04 - 18.30 h) qüestiona els mites de l'amor romàntic i es pregunta si és innat o après.

El dimarts següent, el doctor en Antropologia per la Universitat de Barcelona i professor de la Universitat Rovira i Virgili, Jordi Roca Girona, participa en el cicle amb la conferència Amor, mentides i altres ximpleries: de l'amor romàntic a Tinder. Un mapa amorós de la modernitat (04/05 - 18.30 h). El ponent sosté que l'amor romàntic és un invent modern, sustentat per una gran indústria al darrere, que va revolucionar la manera de pensar. Així mateix, assenyala com aquesta manera d'entendre les relacions ja fa anys que s'està posant en dubte, reconduint cap a una evolució del mapa amorós actual.

Podria ser que el cinema sigui el principal factor cultural contemporani que hagi condicionat la construcció de la idea de l'amor romàntic? La doctora en Història de l'Art per la Universitat de Barcelona, especialitat en cinema i societat, direcció artística i escriptora, Marta Piñol Lloret, ho exposa a la ponència Desconstruir falsos mites: l'amor en la pantalla cinematogràfica (11/05 - 18.30 h).

I per posar un parell d'exemples de com el cinema ha contribuït en gran manera a crear aquest imaginar col·lectiu, el CC Ateneu Fort Pienc projecta un parell de pel·lícules. El cicle És amor? presenta dos films d'èpoques i contexts ben diferenciats que ajudaran a evidenciar com el setè art determina la idea de l'amor i les relacions afectives: Carta de una desconocida (06/05 - 19.30 h), rodada l'any 1948 per Max Ophuls i amb la Joan Fontaine interpretant un amor extrem, obsessiu i no correspost, i HER (13/05 - 19.30 h) amb Joaquin Phoenix, Amy Adams i Rooney Mara estrenada l'any 2013 i situada en un futur alternatiu, una reflexió envers l'amor i la solitud en una societat deshumanitzada per l'aclaparadora tecnologia.

Per assistir a les cinc activitats és imprescindible reservar entrades, gratuïtes, des del web del CC Ateneu Fort Pienc. Si teniu la reserva feta i finalment no vindreu, cancel·leu la inscripció per tal que altres persones puguin accedir a la projecció. Aquí us expliquem com fer la reserva i la devolució.

Si no trobeu entrades, podreu seguir les tres xerrades en directe des del canal de YouTube del centre.

Activitats relacionades