52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

Explorant l’antic Egipte i la Grècia clàssica

CC Can Verdaguer, CC Navas i CC Font de la Guatlla
02, 03, 10/04, 07, 08, 22/05/, 04, 05, 10 i 19/06/2025
  • Divulgació

Noves xerrades a càrrec de Núria Castellano i Marc Mendoza, doctorats en història

Les civilitzacions de l’Antic Egipte i la Grècia clàssica continuen fascinant-nos mil·lennis després. Mòmies, temples, déus antics, mites i saviesa ens connecten amb societats que van marcar la història de la humanitat. Cada trimestre, els CC Can Verdaguer i CC Navas programen xerrades per explicar aquests mons apassionants amb rigor, curiositat i ganes de compartir coneixement.

A partir d’aquesta primavera, el centre del barri de Porta disposa d’un servei de bucles magnètics i emissores FM per aquelles persones amb dificultats auditives. En cas de necessitar-ne, es poden demanar a la recepció mitja hora abans de començar la xerrada.

 
EGIPTE
Les trobades divulgatives sobre l’antic Egipte, que van començar el trimestre parlant de Les piràmides (CC Navas, 02/04 – 18.30 h) i de El dia a dia en una excavació (CC Can Verdaguer, 03/04 – 18.30 h), continuen amb la conversa La campanya de salvament de Núbia (CC Navas, 07/05 – 18.30 h). La doctora en Història, especialista en Egiptologia i membre de la Missió Arqueològica a Oxirrinc Núria Castellano i Solé parla sobre les intervencions que va fer la UNESCO a la dècada dels anys 1960 per conservar els jaciments i monuments que haurien desaparegut sota les aigües de la presa d’Assuan.

La doctora Núria Castelló també és la ponent de Hi havia una vegada... (CC Can Verdaguer, 08/05 – 18.30 h), una sessió molt especial al voltant de la literatura faraònica, plena de relats d'aventures fantàstiques que tenen paral·lelisme en molts dels contes d’avui en dia.

La primera setmana de juny, és el torn per parlar de La col·lecció egípcia del Museo Arqueológico Nacional (CC Navas, 04/06 – 18.30 h) de Madrid, on hi ha una col·lecció egípcia destacada, procedent de diverses fonts.

Tornant al Districte de Nou Barris, la doctora en Egiptologia per la Universitat Autònoma de Barcelona, epigrafista a Luxor Margarida Redondo Vilanova detallarà com s’organitzava el sistema de treball durant el regnat de Ramsès III al segle XX aC i com els treballadors de Deir el-Medina van negar-se a fer feina mentre no rebessin el salari que els devien a Ramsès III, la primera vaga de la història? (CC Can Verdaguer, 05/06 – 18.30 h).

Finalment, la divulgadora Isabel García Trocoli dissertarà sobre La gent gran a l’antic Egipte (CC Font de la Guatlla, 10/06), de la visió que es tenia dels ancians, de la salut, la subsistència i la representació de la vellesa en l’art, així com les poques dades que es tenen sobre les dones grans.

 
GRÈCIA
Pel que fa a les conferències del doctor en Història Antiga Marc Mendoza Sanahuja sobre la Grècia antiga a Can Verdaguer, aquesta primavera se centren els tres grans poetes tràgics l’obra dels quals ha arribat a l’actualitat, mantenint la vigència plenament.

Si a l’abril es va parlar d’Èsquil, el pare de la tragèdia (CC Can Verdaguer, 10/04 – 19.00 h), al mes de maig es tractarà sobre Sòfocles i la psicologia humana (CC Can Verdaguer, 22/05 – 19.00 h) al voltant de les tragèdies que va escriure i que van suposar el punt culminant de l'observació de la psicologia humana amb personatges de gran profunditat com Antígona i peces com Èdip rei i Electra.

Finalment, es tancarà el cicle amb l'últim gran autor de tragèdies grec Eurípides l’humà (CC Can Verdaguer, 19/06 – 19.00 h), que va saber construir personatges més terrenals, lluny del mite i l’èpica dels seus contemporanis i que va escriure obres com ara Les bacants o les dues dedicades a Ifigènia.

Activitats relacionades