52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

Festival Enfocats 2022: la fotografia com una eina per a la transformació social

Centre Cívic Pati Llimona
Del 5 de maig al 25 de juny
  • Fotografia

Exposicions, instal·lacions, projeccions, xerrades i presentacions al voltant de la crisi de l'habitatge

El Festival Enfocats del Centre Cívic Pati Llimona arriba aquest mes de maig a la seva 12a edició. Al llarg dels anys, el festival s'ha consolidat com un punt de trobada entre fotògrafs, entitats i col·lectius que contemplen la fotografia com una eina per a la transformació social.

En l'edició d'enguany el tema central del festival és explicar la crisi de l'habitatge que afecta la nostra ciutat, desfà la convivència veïnal als barris i distancia les famílies. Plataformes antidesnonaments, militants, persones afectades pels lloguers i les hipoteques, i altres actors implicats, explicaran en primera persona la crisi de l'habitatge a què estem exposats i la forta organització veïnal que està oposant resistència contra l'especulació.

Gràcies a la col·laboració de fotoperiodistes i fotògrafs, la fotografia servirà d'eix vertebrador del festival amb cinc exposicions simultànies i dues instal·lacions. Projeccions, xerrades i presentacions completaran la programació d'aquesta edició del Festival Enfocats 2022.

D’entre les propostes expositives trobem Fons voltor. “Gent sense casa, casa sense gent”, amb fotografies de Bruna Casas del col·lectiu Ruido Photo, que mostra com operen els fons voltor, com condicionen diàriament la vida de centenars de persones i famílies, i quines alternatives es plantegen.

També tenim el projecte fotogràfic de Juan Camilo Moreno, Desnonats en pandèmia, que explora les vides de persones i famílies desnonades durant l’estat d’alarma.

Pedro Mata, de Fotomovimiento, i Lucía Piedra ens porten un recull d’imatges que expliquen la història de Casa Àfrica, un espai que ofereix un sostre per a persones migrants que arriben a Barcelona des de la frontera sud espanyola.

Roger La Puente Duran i Joanna Chichelnitzki ocuparan dos espais addicionals al Pati Llimona on mostraran, d’una banda, la lluita entre les forces policials i la ciutadania i, de l’altra, la solidaritat i la resistència davant la repressió en un desnonament.

A més a més, hi haurà instal·lada una caixa de fusta de grans dimensions al Pati d’en Llimona, idèntica a les que s’ofereixen a les famílies desnonades perquè hi guardin els seus objectes personals. I, paral·lelament, es podrà consultar de manera ininterrompuda el llibre Veus i mirades. Inseguretat residencial i salut en una sala del centre cívic.

Pel que fa a les activitats programades, es presentarà el joc de taula Okupa tu també!, de l’editorial Gall Negre, i l’Observatori DESC presentarà l’informe Radiografia, mapeig i traçabilitat dels operadors globals immobiliaris a Barcelona i les seves xarxes locals.

També es presentarà el projecte documental Cos i ciutat, un retrat de dues dones transsexuals i sense llar que busquen un habitatge digne a Barcelona, produït per laudiovisual amb la col·laboració de Friki Films, Art for Change ”la Caixa”, Metzineres i Testamento.

Pack Màgic, amb la col·laboració del Casal infantil del Pati Llimona, projectaran la pel·lícula per a tota la família Jacob, Mimi i els gossos del barri, amb posterior reflexió i taller. Per la seva banda, el MAAM –Museo dell'Altro e dell'Altrove di Metropoliz_città meticcia– ens durà, des d’Itàlia, el documental Space Metropoliz, que relata l’ocupació i regeneració col·lectiva d’una fàbrica abandonada a la perifèria de Roma.

Resistim al Gòtic, el col·lectiu de Ciutat Vella que lluita contra l’especulació immobiliària al barri, amb la celebració del seu 5è aniversari, parlaran del futur del barri i presentaran el vídeo que mostra les vivències de la gent involucrada en el projecte.

Finalment, el Sindicat de Llogateres de Catalunya farà una conferència on s’oferiran eines legals i sindicals per afrontar situacions contractuals injustes. Casa Àfrica farà una xerrada sobre les diferents perspectives en la recerca d’habitatge de persones racialitzades i la PAH, juntament amb Raval Rebel, el Sindicat de Llogateres i Resistim al Gòtic, organitzarà una taula rodona per reflexionar sobre els aprenentatges compartits en la lluita per l'habitatge.

Activitats relacionades