52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

Grècia i Egipte: un viatge a les antigues civilitzacions

CC Can Verdaguer i CC Navas
12, 13, 20/04, 04, 16, 18/05 , 01, 08 i 14/06/2023
  • Divulgació

Aquestes propostes ja han passat

Xerrades a càrrec de Núria Castellano i Marc Mendoza, doctorats en història

Endinsar-se en capítols de la història no és sempre fàcil. Ara bé, si algú apassionat pel tema com la doctora en Història, especialista en egiptologia i membre de la missió arqueològica a Oxirrinc Núria Castellano i Solé o el doctor en Història Antiga, especialista en Alexandre el Gran, l’Imperi persa, els diàdocs i l’Àsia central hel·lenística Marc Mendoza Sanahuja us l’expliquen en converses amenes i il·lustrades, la cosa canvia. Això és exactament el que es proposen cada trimestre el CC Can Verdaguer i el CC Navas.

Des de l’equipament del Districte de Sant Andreu, la doctora Núria Castellano ja fa temps que explica episodis de l’antiga civilització egípcia. La primavera s’iniciarà amb un recorregut per la història de la momificació, des de la primera mòmia divina fins a les humanes i animals a La momificació a l’antic Egipte (12/04 – 18:30 h). Seguirà amb una visita a Boston sense sortir del Navas per conèixer La col·lecció egípcia del Museum of Fine Arts (16/05 – 18:30 h) on part de les peces procedeixen les excavacions arqueològiques fetes per Georges Reisner. Finalment, amb la conversa Jaen-François Champollion, més enllà de la pedra de Rosetta (14/06 – 18:30 h) donarà a conèixer altres facetes de la vida de qui va desxifrar l’escriptura jeroglífica com la primera expedició franco-toscana, el seu paper en la creació de la col·lecció egípcia del Louvre i altres museus o la seva vocació de mestre d’egiptologia.

Al Districte de Nou Barris, la doctora Castellano parlarà de Els papirs d’Oxirrinc: la vida en una ciutat grecoromana (13/04 – 18:30 h), una de les metròpolis importants en època ptolemaica i romana. A través dels seus habitants coneixereu com era la vida quotidiana en una gran ciutat amb una població molt heterogènia. Al mes de maig, visitem des de la distància La col·lecció egípcia del British Museum (04/05 – 18:30 h). El seu origen es remunta al segle XIX, quan els cònsols de les potències europees adquirien peces per als museus nacionals. Coneixereu algunes de les obres més emblemàtiques com la famosa pedra de Rosetta. El viatge cap a l’antic Egipte s’acaba amb la conferència Amenhotep III, el faraó sol (08/06 – 18:30 h). Un dels faraons més rellevants de la dinastia XVIII de l’Imperi nou. Sota el seu regnat, Egipte va viure un període de pau amb les altres potències estrangeres. Va continuar el canvi religiós que havia iniciat el seu progenitor i va ser el constructor de temples com el de Luxor.

A l’altra banda de la Mediterrània i sense sortir del barri de Porta, el doctor Marc Mendoza continua el seu viatge per la Grècia clàssica. A Les mil cares de l’enemic persa (20/04 – 19:00 h) es tracta el mite de les guerres mèdiques i, especialment, el de la batalla de les Termòpiles on es troba al centre d’allò que s’anomena món occidental. Al mes següent, descobrireu L’Índia, la terra de l’or (18/05 – 19:00 h). L’Índia fou per als grecs una terra riquíssima, però alhora perillosa i indomable. La campanya d’Alexandre el Gran suposà per als hel·lens la possibilitat d’establir-se en aquesta regió i regnar parts del país durant més de tres-cents anys. El periple cap a l’est, s’acaba a La Xina, la terra de la seda (01/06 – 19:00 h). Els grecs desconeixien què hi havia més enllà de l’Índia. Després de la conquesta d’Alexandre, van entrar en contacte amb la civilització xinesa. A poc a poc, s’assentaren les bases de la coneguda com la ruta de la seda.

Al CC Can Verdaguer també s’hi fan altres xerrades com les del cicle Dones i filosofia d’en Xosé Díaz, les conferències per aprofundir en la música clàssica amb en Valeri Cabòs i Mur o els col·loquis literaris.

Per altra banda, al CC Navas us proposa més cicles de divulgació i pensament, com les xerrades sobre recerca biomèdica amb l’Hospital de Sant Pau, les quatre converses dins de la 4a edició de l’ArgumentaBCN i les que s’emmarquen dins el Diversitats culturals o el cicle de memòria del barri.

Activitats relacionades