52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

La clemenza di Tito

CC Casa Orlandai i CC Pere Pruna
17/02 i 26/03/2020
  • Divulgació
  • Música

És la darrera ópera seriosa de Mozart

Després d'haver passat per Egipte amb l'òpera Aida de Giuseppe Verdi, els CC Casa Orlandai i CC Pere Pruna us conviden a viatjar fins a l'antiga Roma per descobrir l'última òpera seriosa que va compondre Wolfgang Amadeus Mozart, on exposa una autèntica reflexió sobre l'ús del poder.

El 6 de setembre de 1791 es coronava Leopold II d'Àustria com a Rei de Bohèmia a Praga. L'ocasió bé valia la composició d'una gran obra musical i el geni austríac va rebre l'encàrrec de mans de l'empresari Domenico Guardasoni. L'artista estava a mig compondre La flauta màgica, però s'hi va llençar de cap. Inspirat per un text de Pietro Metastasio i amb el llibret de Caterino Mazzolà, el músic de Salzburg va crear una obra situada a Roma durant el segle I dC. La clemenza di Tito es va estrenar el dia de la coronació, al mes de setembre. Tres mesos després, el 5 de desembre, Mozart expirava l'últim alè a Viena. Només tenia trenta-cinc anys.

Òpera en dos actes, canta la conjura de Vitellia, filla de Vespesià, i del seu amant Sesto per assassinar i enderrocar Tito, el nou emperador. Quan aquest s'assabenta de les intencions de la parella, decideix mostrar clemència i perdonar-los abans que passar a la història com un monarca sanguinari. La bona política i el bon govern passen no pas per eliminar l'enemic, sinó per assimilar-lo i convertir-lo en un aliat. Molts en podrien prendre nota avui en dia.

Deixeu-vos portar per l'ària Parto, ma tu ben mio de Sesto acceptant assassinar l'emperador o el deliciós quintet amb cor Deh conservate, oh Dei en el primer acte. A la segona part, delecteu-vos amb el perdó que entona Tito a Se all'imperio, amici Dei i la confessió de Vitellia Non più fi fiori.

Si voleu conèixer més detalls de l'obra, així com del compositor, de la partitura i de l'època, atanseu-vos al CC Casa Orlandai el 17 de febrer (20.00 h) i al 26 de març (19.00 h) al CC Pere Pruna. L'Òpera entre bambolines (amb entrada a 4,50 €), de l'equipament a Sarrià, la presenta el tenor Marc Sala, mentre que del Conta'm una òpera (gratuït i sense reserva) de l'equipament de Sant Gervasi se n'encarrega la divulgadora Maria José Anglès.
 

Activitats relacionades