52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

L’ús de la intel·ligència artificial i els límits (est)ètics

CC Ateneu Fort Pienc
08, 09, 15, 16 i 22/11/2023
  • Cinema
  • Divulgació
  • Música

Aquestes propostes ja han passat

El CC Ateneu Fort Pienc reflexiona sobre la relació entre la IA i la creativitat

El cicle temàtic del CC Ateneu Fort Pienc que fusiona el pensament amb el cinema obre un espai de reflexió al voltant de l’eina que promet revolucionar la societat, l’especulació sobre el seu potencial i l’impacte en les arts i la creativitat. Durant el mes de novembre, l’equipament mostra com el cinema ha estat el vehicle cultural imprescindible en l’imaginari col·lectiu al voltant de la intel·ligència artificial.

La conferència De què parlem quan parlem d’intel·ligència artificial? (08/11 – 18.30 h) a càrrec del docent i investigador Oriol Rosell, explica les utilitats, beneficis i riscos d’aquesta tecnologia que ha explotat mediàticament els últims temps, però que ja fa anys que tenim entre mans. També es tractarà sobre les pors que genera i els límits ètics.

L’endemà, la pantalla del CC Ateneu Fort Pienc projecta Ex-machina (09/11 – 19.00 h). Dirigida per Alex Garland l’any 2014, explica l’experiment d’un jove en una mansió aïllada. El protagonista posa a prova la intel·ligència artificial que fa funcionar un robot creat amb la fisonomia d’una dona. L’experiència es transforma en una batalla psicològica entre l’home i la màquina.

La setmana següent, el col·lectiu artístic de programadors, realitzadors i investigadors Taller Estampa és el responsable de la xerrada Pedagogies crítiques per intel·ligències artificials (15/11 – 18.30 h). En aquesta sessió, es presenten alguns dels projectes artístics i d’investigació que el col·lectiu ha dut a terme des del 2017 fent servir la intel·ligència artificial des de l’àmbit de les arts visuals.

El film Moon (16/11 – 19.00 h) que el director Duncan Jones va estrenar l’any 2009 és la segona i última projecció del cicle. La història gira al voltant de la relació que estableix un astronauta lunar durant tres anys amb Gerty, l’ordinador central de bord de la nau. Quan el contracte del miner sideral està a punt d’expirar, descobreix un terrible secret...

El cicle es complementa amb l’assaig obert Música i intel·ligència artificial (22/11 – 19.00 h) que tiren endavant l’artista interdisciplinària Edurne Arizu, el compositor Félix Pastor i l’investigador Enric Guaus. La peça que presenten és un diàleg entre la intèrpret i un model d’IA, que treballa en un context d’improvisació i del qual s’obté un resultat inesperat. Hi haurà un debat posterior.

Les entrades per a totes les activitats, gratuïtes, es poden reservar des dels enllaços anteriors.

Activitats relacionades