52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

Memòria històrica a l'Eixample

CC Urgell
Del 10/01 al 08/02/2019
  • Art i exposicions
  • Ciències socials
  • Divulgació
  • Rutes i visites
  • Teatre

El CC Urgell reflexiona entorn la llibertat, exili i presó

Una exposició, una visita a la presó Model, dues conferències i dues obres teatrals formen part del cicle dedicat a recuperar la memòria històrica de l'exili i la repressió franquista, tot reflexionant sobre els conceptes de llibertat, exili i presó que tindrà lloc al CC Urgell.

La inauguració de la mostra col·lectiva Els ulls de la Model (del 10/01 al 07/02) obre també el cicle que s'allarga fins al 8 de febrer. Mariona Rodríguez, Mireia Ocaña, Marina Granados, Pilar Alonso, Oriol Orellana, Mireia Castellví, Roser Piris, Patricia Pérez, David Allué, Raquel Galobart, Kimberly Duarte, Adriana González, Irene López, Carlota Blanco i Carmen Carreño, alumnes de l'Escola d'Arts La Industrial de Barcelona, plasmen la mirada personal de la presó Model en una col·lecció de 15 àlbums il·lustrats. Aquestes obres van formar part del projecte final dels estudis d'il·lustració.

César Lorenzo, historiador, i Carles Vallejo, president de l’Associació Catalana d'Ex-presos Polítics del Franquisme, portaran la veu cantant en el debat La presó Model: història i memòria de la repressió franquista (14/01 – 19.30 h) oferint dues visions, diferents i complementàries, sobre la repressió política i el sistema penitenciari a les acaballes del Franquisme i la Transició. A final de gener, serà el torn de la Marta Marín-Dòmine, professora a la Wilfrid Laurier University, Directora del Centre for Memory and Testimony Studies i autora del llibre ‘Fugir era el més bell que teníem’ que presentarà la conferència Argelès-Sur-Mer, 1939. Apunts sobre l'Europa de les exclusions (28/01 – 19.30 h). La xerrada toca el primer camp d'internament de milers de republicans que fugien de les tropes franquistes el febrer de 1939. Les dues conferències es podran recuperar posteriorment a través del canal ivoox del centre.

L'equipament de l'Eixample també programa una visita guiada a la presó Model (21/01 - 18.30 h) a càrrec de l’Oriol López Badell, de l'Associació Conèixer Història. L'itinerari permetrà conèixer, in situ, els 113 anys d'història de la presó inaugurada el 1904 i concebuda com un exemple a seguir dins el sistema penitenciari. Si voleu anar-hi, cal fer inscripció prèvia a partir del 14/01.

 
El cicle es completa amb la representació de Mort a les cunetes (25/01 – 20.00 h), un muntatge teatral sobre la història de la Fossa de Can Maçana que acollia els cossos de vuit republicans civils afusellats el febrer de 1939 i Los bancos regalan sandwicheras y chorizos (08/02 – 20.00 h), una reflexió sobre el que significa el franquisme per la gent jove d'avui en dia. L'obra forma part del circuit de proximitat Barcelona Districte Cultural.

 
La fotografia que il·lustra la notícia és de Robert Capa.

Activitats relacionades