52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!
52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!
Mitjans de comunicació: quan la fiabilitat es posa en qüestió
- Divulgació
La funció dels mitjans de comunicació o com preveure que alimentin més desconfiances en comptes d’aportar més elements per a la interpretació de la realitat
Sessions moderades per la periodista Marta Ballesta, Llicenciada en Humanitats (UAB) i Periodisme (UPF), Màster de Món Àrab i Islàmic (UB) i Postgrau en Direcció de Comunicació i Imatge Corporativa (UOC). Com a periodista ha treballat a Catalunya Ràdio, iCat fm, RNE-Ràdio 4 o la XTVL, en l’actualitat a betevé. També ha exercit en el tercer sector i en el desenvolupament i comunicació de diversos projectes culturals, especialment en torn l'art urbà.
Què se n'ha fet, de l'ètica periodística?
CC Casa Golferichs
Dimarts 10 de maig - 19 h
La globalització i la velocitat de circulació de la informació que ha implicat la irrupció i una presència creixent d’Internet del dia a dia, ha afectat amb especial força en l’àmbit periodístic. La democratització d’accés als canals de difusió ha desfigurat l’antic monopoli dels mitjans tradicionals, que s’han vist obligats a fer-se un lloc a la xarxa. Com pot exercir-se el periodisme amb rigor i l’honestedat en aquest context?
Amb la participació Xavier Giró i Marcel Cano.
El periodista Xavier Giró ha estat professor de Periodisme (Polític i de Conflictes) durant trenta anys a la UAB. Va ser cap de política espanyola al Diari de Barcelona (1987-1989), cap d’informatius a A3- Televisió a Catalunya (1990) i redactor en cap de la revista El Viejo Topo (1993-1997).
Marcel Cano és professor d'ètica i bioètica. Doctor en Filosofia i diplomat en Bioètica (UB). Professor d'ètica a la UB, a la UVic i a la Fundació Pere Tarrés – URL. Professor de bioètica i ètica aplicada als serveis socials en diferents entitats. Membre de diversos Comitès d'Ètica i d'Espais de Reflexió Ètica en Serveis socials.
La por dels periodistes a l'hora d'exercir
CC Navas
Reserva la teva entrada
Dimecres 18 de maig - 19 h
Les democràcies modernes han atorgat sovint als mitjans de comunicació la categoria de ‘quart poder’, al costat de l’executiu, el legislatiu i el judicial, en referència a la seva capacitat d’influir en els afers col·lectius. Si la ‘informació és poder’, com s’intenta controlar allò que s’explica? A quines pressions i dificultats s’enfronta el periodisme per complir amb el seu deure d’informar de manera veraç, lliure i plural a la ciutadania?
Amb la participació de Carme Verdoy i Laura Aznar Llucià.
La periodista Carme Verdoy coordina i edita l'Observatori Mèdia.cat, impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils. Durant set anys va ser editora del diari digital local Fetasantfeliu, de Sant Feliu de Llobregat. També ha fet ràdio: va presentar sis anys el magazín radiofònic diari a Ràdio Desvern i abans va treballar a RAC1, a informatius.
La periodista i sociòloga Laura Aznar és sòcia i redactora del digital Crític. Col·labora amb altres mitjans de comunicació com TV3, Catalunya Ràdio, RAC-1 i Cadena Ser i exerceix de professora consultora al màster de Periodisme de dades de la UOC. Co-coordinadora de la revista “Feminismes”, guardonada amb el premi Montserrat Roig.
La pandèmia de les notícies falses
CC Torre Llobeta
Reserva la teva entrada
Dijous 19 de maig - 19 h
La manipulació intencionada de la informació és un fenomen amb llarga tradició, però la revolució digital n’ha potenciat l’expansió a un terreny fins fa poc inimaginable. El gran abast i la diversitat de canals i formats que ofereixen les encara anomenades noves tecnologies han suposat una oportunitat per a la democràcia i la llibertat, però també han esdevingut aliats de la desinformació de l’opinió pública. Però com podem detectar i fer front a les ‘fake news’? Analitzarem alguns casos i compartirem consells útils per al dia a dia.
Amb la participació de Ferran Lalueza i Silvia Loewe.
Ferran Lalueza és professor i investigador (UOC), especialitzat en xarxes socials i en comunicació de crisi. Doctor en Periodisme i llicenciat en Ciències de la Informació, és professor de Comunicació a la UOC i també a la UPF. Dirigeix la revista COMeIN i és autor de la novel·la didàctica The show must go on. És investigador del grup GAME.
Silvia Loewe és filòloga i periodista. Amb Màster en Comunicació Social (UPF), on també ha format part del projecte de recerca TRIP (Transparència i Retiment de Comptes a la Informació Periodística). Amb més de deu anys d’experiència en divulgació de temes socials i ètics. Actualment, forma part de Verificat, primera plataforma de fact-checking de Catalunya.
Activitats relacionades
-
Aquí trobareu tots els perfils de Facebook, X, Instagram i YouTube
On:Xarxa dels Centres Cívics de BarcelonaQuan:Tot l'any -
Aquí trobareu tots els perfils de Facebook, X, Instagram i YouTube
On:Xarxa dels Centres Cívics de BarcelonaQuan:Tot l'any -
Les celebracions són conjuntes amb la biblioteca, que fa 20 anys
On:CC Bon PastorQuan:08 i 09/11 i fins al 09/12/2024