52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

The Rise of the Synths

Aquesta activitat forma part del projecte en xarxa:
Diversos Centres Cívics
7 i 21/10 ; 11/12 del 2021
  • Cinema

Director: Iván Castell. País: Espanya / Estats Units. Any: 2019

Idiomes: anglès, frances, castellà. Còpia VOSE

Que aixequi la mà qui no hagi vist o sentit parlar de Stranger Things. El fenomen que ha suposat aquesta sèrie respon a una nostàlgia pels anys vuitanta que es veu reflectida actualment i de manera continuada al cinema, la televisió i fins i tot els videojocs. I, és clar, també a la música.

El film The Rise Of The Synths, ens porta a viatjar als orígens de l’escena Synthwave (també anomenada Outrun o Retrowave): una barreja de música electrònica moderna amb la nostàlgia per la cultura pop dels vuitanta, les bandes sonores de pel·lícules, sèries i videojocs d’aquesta dècada. Va començar a Myspace a mitjan anys 2000 de manera molt discreta i en els darrers anys s’ha convertit en una escena amb milions de reproduccions a les xarxes socials i una presència creixent al mainstream, com podem veure a Drive, Thor: Ragnarok, It Follows, Ready Player One, American History Horror 1984 Cobra Kai, entre altres films i sèries.

Més enllà dels sintetitzadors o la música dels anys vuitanta, el documental explora, a través d’un grup de compositors, el procés de creació artística en l’era moderna. L’accés a la informació i a les eines en línia facilita la creació en molts àmbits, així com les vies per mostrar aquestes obres al món a través d’internet. 

D’això parla el narrador de la història, l’icònic John Carpenter, la veu i l’obra del qual està present al llarg de tot el metratge com a referent unànime per artistes synthwave de totes les edats, autor de films com Rescate en Nueva York, Están vivos El príncipe de las tinieblas. Els seus espartans i atmosfèrics sintetitzadors marquen el camí als incomptables entrevistats en mitja dotzena de països: projectes com Valerie Collective, 80s Stallone, Carpenter Brut, Miami Nights 1984, Perturbator o el lleidatà Nightcrawler. Entre tots ells tracen diferents maneres d’entendre aquesta subcultura eminentment postmoderna: amb un peu en el passat i un altre en el futur. El film d’Iván Castell il·lustra àgilment aquesta estètica visual de fons de geometries sintètiques, tons liles degradats, neons roses i omnipresents skylines urbans nocturns. El sorgiment del synthwave s’atribueix al cansament d’alguns creadors amb el panorama musical que els ha tocat viure i els ha fet reapropiar-se del passat. També formulen interessants reflexions sobre el seu rebuig a la indústria musical tradicional, la seva inclinació per l’anonimat, la nostàlgia per una època que molts no van viure, el sentiment de comunitat i el perill que el synthwave mori d’èxit.

CINEMA DOCUMENTAL MUSICAL / 82' / PÚBLIC GENERAL
 


07/10/2021 - 19:00 h
CC La Sedeta

21/10/2021 - 19:00 h 
CC La Farinera del Clot

11/12/2021 - 19:30 h
CC Matas i Ramis

Activitats relacionades