52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

Centres Cívics

Centre Cívic Font de la Guatlla

El Centre Cívic s’ubica en un barri amb zones ben pintoresques i tranquil·les a la falda de Montjuïc

A tocar del CaixaForum i la font de Montjuïc, aquest equipament del barri de la Font de la Guatlla ofereix des de l’any 1994 un espai a l’associacionisme en què veïns i veïnes poden gaudir de tornejos d’escacs, tallers de cuina, sortides culturals o activitats per a criatures. 

  • Contacte i horari
  • Activitats
  • Història
Contacte
Carrer Rabí Rubèn, 22
08004 Barcelona Barcelona
Espanya
,
Horaris

De dilluns a divendres, de 9.30 a 13.30 h i de 17 a 20 h.
Agost: tancat.

La llista inclou totes les activitats que consten a la base de dades de l’Ajuntament, puntualment pot ser que alguna activitat no hi aparegui. Pots consultar directament la web del centre:
94322130925

De fàbrica a centre cívic
Amb una història molt lligada a la del veí barri de Magòria, la Font de la Guatlla era una zona agrària que va veure aparèixer les primeres fàbriques a principis del segle xx. Una d’aquestes indústries era Butsems i Companyia, una empresa dedicada a produir materials de construcció que va estar en activitat del 1906 al 1978. El seu lloc l’ocupa avui un centre cívic que gestionen els mateixos veïns que, des dels anys setanta, reclamaven amb insistència equipaments públics per al barri.
 
Fonts i masies
Com moltes àrees situades a la perifèria de la ciutat emmurallada, la Font de la Guatlla era, al segle xix, una zona agrícola amb moltes fonts, entre les quals n’hi havia una on... bevien les guatlles.
A banda de fonts, també hi havia moltes masies. Si en voleu veure una que encara està dempeus, passeu, a tocar del Centre Cívic, pel carrer de la Font Florida i busqueu Can Cervera.
Va ser a principis del segle xx quan van arribar les primeres indústries a la zona, entre les quals hi havia les fàbriques de llums i bombetes Lámparas Z i Trèvol, la de paraigües Faini i, per descomptat, l’antiga fàbrica tèxtil Casarramona, l’actual CaixaForum, projectada per l’arquitecte modernista Josep Puig i Cadafalch.
Els Hereus, El Recreu, el cor La Nova Lira d’Hostafrancs, el cor Font de la Guatlla, Panxeta... són entitats recreatives d’origen obrer que van sorgir al tombant del segle xx i una bona mostra de la vitalitat associativa del barri.
 
Un incendi i un trasllat
Com hem apuntat, l’any 1906 la fàbrica Butsems i Cia., dedicada a produir materials per a la construcció, es va instal·lar en aquest indret després que els seus locals del carrer de l’Olivera, al Poble-sec, quedessin destruïts per un incendi.
La fàbrica es va construir als terrenys on avui hi ha el Centre Cívic, entre altres coses perquè necessitava l’aigua de la veïna font de la Guatlla (i segurament d’alguna mina més) per als seus processos de producció.
Les aigües d’aquesta font venien de la muntanya de Montjuïc, igual que la deu del final del carrer de la Font Florida, que amb el pas del temps es va contaminar i cap als anys seixanta va haver de ser cegada.
Al barri encara es conserven alguns dels habitatges on van viure treballadors de la fàbrica i que es van construir al voltant de la masia de Can Cervera.
 
El barri oblidat
A la dècada dels setanta, arran de la creixent degradació de la zona i la desatenció per part de les administracions, les dues associacions de veïns, la de la Font de la Guatlla i la de Magòria, van reclamar a l’Ajuntament equipaments per al barri: una escola, un institut, un Centre de Barri, una biblioteca i ludoteca i també instal·lacions esportives.
El 1978, Butsems i Cia. va tancar les seves instal·lacions al barri. Sis anys més tard, el 4 de maig del 1984, l’Associació de Veïns de la Font de la Guatlla i l’Associació de Veïns de Magòria es van fusionar per crear l’Associació de Veïns i Veïnes de Font de la Guatlla-Magòria.
 
Neix el Centre Cívic Font de la Guatlla
Potser la font ja no existeix, però dóna nom al barri: els veïns i veïnes es neguen a deixar que es perdi la memòria de l’antiga font de la Guatlla i, per això, reclamen un element urbà que la recordi. Finalment, s’erigeix un monument en memòria de la font: un monòlit de carreus de pedra coronat per una gàrgola o cap amb la boca oberta (que es creu que podria procedir d’alguna edificació de la zona), inaugurat el 23 de juliol del 1997 al carrer de Chopin.
Una altra de les reclamacions dels veïns, comptar amb un Centre de Barri, va quedar satisfeta el 19 de novembre del 1994, amb la inauguració de l’actual Centre Cívic en un edifici de nova planta.
L’equipament està format per dos edificis: un de triangular que acull la sala d’actes i un altre de rectangular que allotja despatxos, aules-tallers i serveis diversos.
L’Associació de Veïns i Veïnes Font de la Guatlla-Magòria es va fer càrrec de la gestió del Centre de Barri, que, a partir del 2005, va passar a formar part de la xarxa de Centres Cívics de Barcelona com a Centre Cívic Font de la Guatlla.