52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!
52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!
Centres Cívics
Centre Cívic Navas
L’equipament, que es va inaugurar l’any 2012, ocupa part d’una caserna de la Guàrdia Civil que es va tancar a principis del segle XXI. És un dels centres cívics més nous de Barcelona i ofereix una àmplia programació de tallers, a més de teatre, concerts, mostres i conferències.
- Contacte i horari
- Activitats
- Història
De dilluns a divendres, de 9.30 a 14.30 h i de 16 a 21 h. Dissabtes de 10 a 14 h. i de 16 a 20 h.De l'1 al 31 de juilol: tancat els dissabtes.Agost: tancat.
De caserna a centre cívic
Una antiga caserna de la Guàrdia Civil que va quedar desocupada al tombant d’aquest segle ha cedit el seu espai a un gran complex d’equipaments, entre els quals hi ha un dels centres cívics més nous de la ciutat, nascut amb la missió de desenvolupar el coneixement col·lectiu i promoure la socialització al barri de Navas.
Orígens agraris
Fins que es va anar urbanitzant entre els segles xix i xx, el territori que avui ocupa el barri de Navas estava format per terres de conreu que pertanyien a l’antic municipi de Sant Martí de Provençals. Travessat per la Meridiana, originàriament era part dels barris del Clot i de la Sagrera, però els esforços dels veïns li han conferit una personalitat pròpia.
El 1944, l’Obra Sindical del Hogar va construir sobre una antiga bòbila les Cases del Governador, anomenades així perquè van ser inaugurades pel governador civil del moment, Antonio de Correa y Veglison.
Arriba la Guàrdia Civil
El mateix 1944 es va construir, enmig dels camps encara per urbanitzar, una caserna de la Guàrdia Civil amb habitatges i un centre de formació d’agents. En aquell temps encara no existia la Meridiana.
El 1969, la caserna es va convertir en seu de la Subagrupación de Tráfico de Cataluña y Aragón i, per tal d’instal·lar-hi els tallers i les unitats mòbils, s’hi van construir dues plantes subterrànies que avui són un aparcament.
En aquest recinte hi van arribar a viure fins a 130 famílies d’agents de la Guàrdia Civil.
Els atemptats d’ETA
El 1987 van tenir lloc dos atemptats a Barcelona, un contra aquesta caserna i un altre contra el centre comercial Hipercor, tots dos reivindicats per ETA.
Els atemptats van influir en la decisió de la Guàrdia Civil de tancar la caserna, que va deixar de funcionar el 2003. Aleshores, l’Associació de Veïns de Navas va reclamar que s’hi fessin equipaments públics per al barri.
La caserna de la Guàrdia Civil es va enderrocar finalment l’any 2007.
Nous equipaments
L’any 2012 el Patronat Municipal de l’Habitatge de Barcelona va construir, en el solar de les antigues casernes, una illa d’equipaments formada per dos blocs. A la planta baixa i a la primera planta d’un dels dos edificis s’hi va obrir el Centre Cívic Navas, que va ser inaugurat l’1 de desembre de 2012. L’illa també acull habitatges, una escola bressol i la seu de l’Associació de Veïns del Barri de Navas.
El projecte va ser executat per l’equip ONL Nogué Onzain López Arquitectes, que el 2013 va rebre de l’Associació de Promotors Públics de Sòl i Habitatge el premi a les millors pràctiques en habitatge protegit per la integració d’usos diversos en un mateix conjunt.
L’any 2013 es va acordar donar el nom de Juan Fructuoso Gómez, mort en l’atemptat de l’abril del 1987 contra la caserna, a la sala d’actes del Centre Cívic, un gran espai de 200 m2.
El Centre Cívic compta amb dotze sales en total, entre l’aula d’informàtica, el taller de cuina, sales de reunions, aules polivalents..., que sumen 1.300 m2 repartits en dues plantes. És un equipament dedicat a la cultura i la participació on es fan tota mena d’activitats: exposicions, tallers, conferències, concerts, espectacles familiars i fins i tot cicles de cinema.