Un còmic il·lustra diferents històries de l'antiga presó Model

Tue, 21/02/2023 - 07:00

Un còmic il·lustra diferents històries de l'antiga presó Model

Els seus autors són Jordi de Miguel i Susanna Martín, i el presentaran la tarda del 27 de febrer acompanyats d'alguns dels protagonistes de l'obra.

Inaugurada l’any 1904 com a paradigma de la modernitat, la presó Model va viure entre les seves parets en el decurs del segle XX casos d’autoritarisme, de tortures i de motins, i es va convertir en una icona de la repressió política i social. Un llibre publicat per l’Ajuntament de Barcelona, amb la coordinació de Crític, i que inaugura la col·lecció “Barcelona, Memòria en Vinyetes“, reflecteix en format còmic alguns dels casos que s’hi van viure. Té per títol Històries de La Model, i els seus autors són el periodista Jordi de Miguel, guionista del llibre, i la dibuixant Susanna Martín. Ambdós presentaran l’obra el 27 de febrer a la sala d’actes de l’antic centre penitenciari. Ho faran acompanyats de Montserrat Terrones, comissària de la nova col·lecció, i també intervindran des de la fila 0 tres dels protagonistes del còmic, August Gil Matamala, Anna Sallés i Maribel Ferrándiz, així com l’historiador César Lorenzo. L’acte començarà a les 18 h. En acabar es farà una visita guiada, per a la que cal fer reserva prèvia enviant un correu a barcelona.llibres@bcn.cat.

Per escriure i dibuixar el llibre, De Miguel i Martín van anar a cercar el testimoni d’expresos i dels seus familiars. El volum fa un recorregut exhaustiu per l’evolució del centre, i també mostra com, malgrat la duresa de molts episodis viscuts, hi va haver així mateix capítols d’una gran solidaritat.

Més informació, en aquest enllaç.