Roser Vernet, Gabriela Cabezón, Marta Pera i Mar García Puig, Premis Ciutat de Barcelona literaris

Fri, 02/02/2024 - 11:00

Roser Vernet, Gabriela Cabezón, Marta Pera i Mar García Puig, Premis Ciutat de Barcelona literaris

L’han obtingut, respectivament, en les categories de Literatura en llengua catalana, Literatura en llengua castellana, Traducció i Assaig.

Els Premis Ciutat de Barcelona, que atorga l’Ajuntament de Barcelona, tenen per objecte el reconeixement de la creació artística i cultural vinculada a la ciutat. Els jurats d’aquestes distincions han fet públics els veredictes dels Premis Ciutat de Barcelona 2023 en les categories Agustí Duran i Sanpere d’Assaig, Humanitats i Història de Barcelona; Literatura en llengua catalana; Traducció en llengua catalana i Literatura en llengua castellana.

El jurat integrat per Llucia Ramis (presidenta), Mercè Sàrrias, Alba Sabaté, Marina Espasa i Víctor García Tur, ha acordat per unanimitat atorgar el Premi Ciutat de Barcelona de Literatura en llengua catalana a l’obra Lo mig del món, de Roser Vernet, publicada per Club Editor. L’obra destaca per ser un retrat compromès i emotiu d’una Catalunya en extinció escrit amb una veu contundent que crida a la reacció col·lectiva. Mitjançant una llengua poderosa, arrelada a un paisatge d’oliveres i centrals eòliques, de masos i de rius assecats, medita sobre l’efecte del temps en el lloc que habitem i la necessitat de reconstruir els orígens. Vernet situa el món rural al centre de la reflexió contemporània amb un llibre singular, íntim i polític.

El jurat format per Esther Zarraluki (presidenta), Ana María Iglesia Pagnotta, Isabel Sucunza, Pablo Martín Sánchez i Diego Falconí ha decidit per majoria atorgar el Premi Ciutat de Barcelona de Literatura en llengua castellana a l’obra Las niñas del naranjel (Random House), de Gabriela Cabezón Cámara, per presentar la complexitat del discurs colonial i de gènere i per la capacitat d’amalgamar diferents tradicions, cultures i llengües. Destaquen la relectura audaç d’una controvertida figura històrica i la prosa arriscada, poètica i animal.

D’altra banda, el jurat integrat per Míriam Cano (presidenta), Marc Donat, Susanna Rafart, Xènia Dyakonova i Marc Rubió ha acordat per unanimitat atorgar el Premi Ciutat de Barcelona de Traducció en llengua catalana a Marta Pera per la traducció de l’anglès al català d’Orlando (Viena Edicions) de Virginia Woolf. El jurat destaca que Pera ha actualitzat aquest clàssic amb una llengua viva i versàtil que es fa permeable als rics registres de l’obra original.

Finalment, el jurat format per Andrea Soto Calderón (presidenta), Pau Alsina, Jorge Luis Marzo, Iván de la Nuez i Mireia Capdevila, ha fet públic que, per majoria, atorga el Premi Ciutat de Barcelona Agustí Duran i Sanpere d’Assaig, Humanitats i Història de Barcelona a l’obra La historia de los vertebrados (Random House) / La història dels vertebrats (La Magrana), de Mar García Puig. Els motius: la riquesa, la varietat, l’originalitat i la valentia a l’hora d’abordar problemàtiques com la relació entre feminisme, maternitat, poder i política sanitària. “És remarcable la seva capacitat de vertebrar una fonamentada recerca documental amb la pròpia experiència de subjectivació”, considera el jurat.

En els propers dies es donaran a conèixer els guardonats de les altres categories dels Premis Ciutat de Barcelona 2023. Aquestes distincions tenen una dotació de 9.500 € i es lliuraran el 13 de febrer en una cerimònia al Saló de Cent.

Més informació, en aquest enllaç.