Barcelona Cultura
Skip to main content

L’Ajuntament de Barcelona organitza, des de l’any 1949, els Premis Ciutat de Barcelona, principals guardons de reconeixement de la creació artística i la recerca científica de la ciutat. Per primera vegada en setanta anys i com a conseqüència dels durs efectes de la pandèmia del covid-19 sobre el teixit cultural i associatiu de la ciutat, l’any 2020 els Premis Ciutat de Barcelona no es van concedir, essent substituïts extraordinàriament per les Beques “Premis Barcelona 2020”, que recollien moltes de les categories incloses als guardons històrics i que s’orientaven a donar suport a projectes encara per produir en tots aquests àmbits.
A partir de l’any 2021, l’Ajuntament de Barcelona recupera i augmenta la dotació econòmica dels Premis Ciutats de Barcelona, així com manté les “Beques Barcelona” –pel que les categories dels Premis experimenten una nova evolució tenint en compte les noves eines de suport al teixit cultural que ha creat el consistori. D’aquesta manera, els Premis Ciutat de Barcelona reforcen el seu paper de reconeixement a l’excel·lència i la projecció internacional en la creació i en la recerca cultural, científica i educativa a Barcelona.

Els Premis Ciutat de Barcelona, al llarg de la seva trajectòria, han consolidat una imatge pròpia a partir de la lletra “B”, que té la seva principal aplicació en el llibret que es lliura als assistents a l’acte de lliurament dels Premis. L’Institut de Cultura de Barcelona, encarregat de l’organització dels Premis, ha volgut aprofundir en la dimensió ciutadana d’aquests guardons, que són un reconeixement de la ciutat –representada pels membres del jurat, proposats pel Consell de la Cultura de Barcelona i nomenats per l’Alcaldessa– al talent d’uns altres ciutadans –els guanyadors. Seguint el propòsit d’eixamplar-ne la dimensió ciutadana, l’ICUB va proposar que a partir de l’edició del 2017 els autors de la proposta visual fossin els alumnes de les escoles públiques de disseny de la ciutat, un projecte que s’alterna anualment entre l’Escola d’Art i Superior de Disseny la Llotja, l’Escola La Massana. Centre d’Art i Disseny i l’Escola d’Art i Superior de Disseny Deià.

Per a l’edició del 2021, el disseny de la imatge gràfica dels Premis Ciutat de Barcelona ha correspost a l’EASD Llotja. En un concurs obert a alumnes d’estudis superiors en Disseny Gràfic del centre, la proposta guanyadora va ser la de l’alumne Marc Pérez. El jurat, compost per Andrés Salguero, Florenci Jove, Íngrid Picanyol, Borja Martínez i Jaume Muñoz, va valorar la seva originalitat i innovació en l’estil gràfic dels Premis, així com les seves qualitats formals.

L’acte de lliurament dels Premis Ciutat de Barcelona 2021 va tenir lloc al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona el 15 de febrer del 2022, a les 18:00.

Vídeos
BallAliga

Ball de l’Àliga


VÍDEO ACTE DE LLIURAMENT DELS PREMIS :: 2021

 

CULTURA POPULAR I COMUNITÀRIA  :: 2021

El jurat, format per Ester Bonal (presidenta), Roger Gispert, Oriol Cendra Planas, Joan Sànchez i Teresa Agustí acorda per unanimitat atorgar el premi de cultura popular i comunitària a

l’associació Maletas Viejas,

un projecte jove liderat per joves i vinculat a la Trinitat Vella, que reivindica l’art i la creació amb una mirada àmplia i treballa la memòria amb veus de col•lectius diversos (infants, LGTBI, etc.) amb l’objectiu de posar en valor la riquesa cultural del barri. El Jurat destaca, de manera especial, el dinamisme i la capacitat organitzativa de l’entitat, que incorpora una mirada nova a l’ocupació festiva i cívica de l’espai públic, una mirada generadora de diàlegs entre entitats, entre expressions culturals diverses i d’abast interdisciplinari i inter-generacional de la qual en són bona mostra les activitats de memòria esmentades o l’organització de “El Charco, Festival de las afueras”.

 

El Jurat fa una menció especial de la col•laboració entre la Colla del Drac i la Coordinadora d’Entitats del Poblenou amb la Sala Beckett, que s’ha materialitzat en el projecte “La Víbria del Poblenou” dins de Dramawalker i l’organització del Campament Reial del Poblenou. Se’n destaca el treball en xarxa i la co-creació entre entitats de l’àmbit amateur i el professional.

Vídeo moment del lliurament

CultPopular

EDUCACIÓ  :: 2021

El jurat, format per Fathia Benhammou Lachiri (presidenta), Eulàlia Esclapés Turró, Pau López Vicente, Gemma Carreras i Mireia Estrada acorda per majoriat atorgar el premi d’educació a

VOZES

per ser un projecte de transformació social i educativa que fa accessible l’educació musical d’alta qualitat a infants i joves d’entorns vulnerables, amb especial reconeixement pel concert celebrat a l’Auditori de Barcelona el desembre de 2021.

El Jurat acorda reconèixer explícitament la tasca de tots els agents educatius que han sostingut l’educació, tot i les condicions adverses marcades per la Covid.

Vídeo moment del lliurament

Educacio

ARQUITECTURA, URBANISME I DISSENY  :: 2021

El jurat, format per Kathrin Golda-Pongratz (presidenta), Pau de Solà-Morales, Ariadna Parreu, Moisés Puente Rodríguez i Berta Gutiérrez Casaos acorda per unanimitat atorgar el premi d’arquitectura, urbanisme i disseny a

Sociedad 0

autors del projecte de disseny i muntatge de l’exposició Our Garden Needs Its Flowers celebrada al Centre d’Art Tecla Sala. El Jurat ho fa destacant un treball que, des d’una genealogia grupal, és capaç de recollir múltiples escales, mirades i pràctiques desbordant els límits disciplinars, alhora que aportant bones solucions espacials i materials en un context de crisi i incertesa.

Vídeo moment del lliurament

Arquitectura

CIÈNCIES DE LA VIDA  :: 2021

El jurat, format per Elena Casacuberta Suñer (presidenta), Tomàs Alarcón, Anna Janic, Elena Martínez-Fraiz i Jens Lüder acorda per unanimitat atorgar el premi de ciències de la vida a

Núria López-Bigas, Ferran Muiños i Abel González-Pérez

pel treball titulat “In silico saturation mutagenesis of cancer genes” publicat a la revista Nature, per la seva contribució a avançar en el coneixement bàsic del càncer desenvolupant mètodes computacionals innovadors i essencials, que permeten desxifrar patrons mutacionals en dades obtingudes de pacients en diferents teixits tumorals.

 

El Jurat també destaca la importància d’aquest estudi per l’avenç transversal en diferents disciplines de recerca bàsica tals com la genòmica, la biologia evolutiva i la biologia cel·lular.

Vídeo moment del lliurament

CVida

CIÈNCIES AMBIENTALS i DE LA TERRA  :: 2021

El jurat, format per Isabel Cacho (presidenta), Esther Garcés, Giorgios Kallis, Josep Peñuelas i Frederic Bartumeus Ferrè acorda per unanimitat atorgar el premi de ciències ambientals i de la Terra al

Sr. Santiago Giralt,

investigador del Geosciencie Barcelona-CSIC, pel treball “Climate change facilitated the early colonization of the Azores Archipelago during medieval times” publicat a la revista “Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America”. Aquest treball destaca la rellevància del clima en les migracions humanes i l’impacte de la petjada antròpica en el medi ambient des de temps pretèrits .

El jurat destaca el lideratge del premiat i la tasca dels equips interdisciplinaris del CREAF, de la Universitat de Barcelona i de l’ICTA de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Vídeo moment del lliurament

CAmbientals

CIÈNCIES EXPERIMENTALS I TECNOLOGIA  :: 2021

El jurat, format per Sergi Jordà Puig (president), Félix Campelo, Mª Ángeles Serrano, Mª Pau Ginebra i Nanda Rea acorda per unanimitat atorgar el premi de ciències experimentals i tecnologia a

a la investigadora Clara Prats i als investigadors Daniel López-Codina, Enrique Álvarez Lacalle, Sergio Alonso i Martí Català,

membres del grup de recerca BIOCOMSC de la UPC, per la seva contribució a la modelització matemàtica de la dinàmica epidemiològica de la COVID-19 i, especialment, per la seva tasca de divulgació i comunicació de la ciència, fent accessible i comprensible per a la societat el seguiment diari de l’evolució a curt termini de les dades epidemiològiques

Vídeo moment del lliurament

CExperimentals (1)

TRADUCCIÓ EN LLENGUA CATALANA  :: 2021

El jurat, format per Victòria Alsina Keith. Marta Hernàndez Pibernat, Miriam Cano, Alba Dedeu i Susanna Rafart acorda per unanimitat atorgar el premi de Traducció en llengua catalana a

a Miquel Cabal Guarro per la traducció de Crim i càstig de Fiódor Dostoievski, editat per Alpha,

per la riquesa de la llengua i la diversitat de registres, per la feina de contextualització del món representat en la novel·la, i per l’actualitat i l’oportunitat d’una obra universal que encara ens interpel·la.

Vídeo moment del lliurament

Traduccio

LITERATURA EN LLENGUA CASTELLANA  :: 2021

El jurat, format per Esther Zarraluki Rubió, Neus Botellé, Juan Antonio Montiel, Ana Maria Iglésia Pagnotta i Miqui Otero acorda per unanimitai atorgar el premi de Literatura en llengua castellana a

a Edgardo Dobry, per l’obra El parasimpático, editat per Club Editor.

Un llibre de poemes que vessa, amb distància humorística, una llum càlida sobre allò ordinari per convertir-ho en extraordinari, amb un estil precís que assoleix la seva millor versió amb “El rèquiem” final. Contradient l’autor hem de dir “Debes saberlo, libro: habrá para ti premio hoy en día”.

 

El Jurat vol fer una menció especial a “La señora Potter no es exactamente Santa Claus”, de Laura Fernández, per la seva imaginació desbordant i per un estil i veu úniques en el panorama actual de la literatura espanyola.

Vídeo moment del lliurament

LiteraturaCastellana