Barcelona Cultura
Skip to main content

L’Ajuntament de Barcelona organitza, des de l’any 1949, els Premis Ciutat de Barcelona, principals guardons de reconeixement de la creació artística i la recerca científica de la ciutat. Per primera vegada en setanta anys i com a conseqüència dels durs efectes de la pandèmia del covid-19 sobre el teixit cultural i associatiu de la ciutat, l’any 2020 els Premis Ciutat de Barcelona no es van concedir, essent substituïts extraordinàriament per les Beques “Premis Barcelona 2020”, que recollien moltes de les categories incloses als guardons històrics i que s’orientaven a donar suport a projectes encara per produir en tots aquests àmbits.
A partir de l’any 2021, l’Ajuntament de Barcelona recupera i augmenta la dotació econòmica dels Premis Ciutats de Barcelona, així com manté les “Beques Barcelona” –pel que les categories dels Premis experimenten una nova evolució tenint en compte les noves eines de suport al teixit cultural que ha creat el consistori. D’aquesta manera, els Premis Ciutat de Barcelona reforcen el seu paper de reconeixement a l’excel·lència i la projecció internacional en la creació i en la recerca cultural, científica i educativa a Barcelona.

Els Premis Ciutat de Barcelona, al llarg de la seva trajectòria, han consolidat una imatge pròpia a partir de la lletra “B”, que té la seva principal aplicació en el llibret que es lliura als assistents a l’acte de lliurament dels Premis. L’Institut de Cultura de Barcelona, encarregat de l’organització dels Premis, ha volgut aprofundir en la dimensió ciutadana d’aquests guardons, que són un reconeixement de la ciutat –representada pels membres del jurat, proposats pel Consell de la Cultura de Barcelona i nomenats per l’Alcaldessa– al talent d’uns altres ciutadans –els guanyadors. Seguint el propòsit d’eixamplar-ne la dimensió ciutadana, l’ICUB va proposar que a partir de l’edició del 2017 els autors de la proposta visual fossin els alumnes de les escoles públiques de disseny de la ciutat, un projecte que s’alterna anualment entre l’Escola d’Art i Superior de Disseny la Llotja, l’Escola La Massana. Centre d’Art i Disseny i l’Escola d’Art i Superior de Disseny Deià.

Per a l’edició del 2021, el disseny de la imatge gràfica dels Premis Ciutat de Barcelona ha correspost a l’EASD Llotja. En un concurs obert a alumnes d’estudis superiors en Disseny Gràfic del centre, la proposta guanyadora va ser la de l’alumne Marc Pérez. El jurat, compost per Andrés Salguero, Florenci Jove, Íngrid Picanyol, Borja Martínez i Jaume Muñoz, va valorar la seva originalitat i innovació en l’estil gràfic dels Premis, així com les seves qualitats formals.

L’acte de lliurament dels Premis Ciutat de Barcelona 2021 va tenir lloc al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona el 15 de febrer del 2022, a les 18:00.

Vídeos
BallAliga

Ball de l’Àliga