El mercat de Sant Andreu, reconegut a 4a Mostra d’Arquitectura de Barcelona

28/12/2023 - 12:05 h - Comerç i mercats Ajuntament de Barcelona

Amb la celebració de la 4a edició de la Mostra d’Arquitectura Catalana de Barcelona, el Col·legi d’Arquitectes de Barcelona ha destacat la feina feta pels arquitectes en l’àmbit territorial del Barcelonès i el Baix Llobregat. En total, s’han lliurat diplomes a les 12 obres destacades i a les 42 seleccionades d’aquesta edició, a la qual s’hi havien presentat fins a 170 projectes. 

Entre les obres seleccionades es troba la remodelació del mercat de Sant Andreu, duta a terme per Blanca Noguera Pujol-Xicoy, arquitecta de la Direcció de Serveis Públics (AMB).

Amb la remodelació del mercat, es va ampliar l’oferta comercial, amb quinze parades d’aliments i productes frescos i un bar a l’edifici central i set parades no alimentàries a l’edifici annex. El nou recinte està distribuït en dues plantes:

  • Planta baixa, de 1.240 metres quadrats, que inclou l’espai de venda de productes frescos.
  • Soterrani, de 1.218 metres quadrats, on hi ha els espais de logística del mercat destinats a magatzems i cambres frigorífiques i un habitacle d’escombraries

El segon edifici, el local de vendes, compta amb la galeria comercial i l’administració del mercat. Està situat sota els porxos de la plaça del Mercadal i es distribueix de la manera següent:

  • Planta baixa, de 370 metres quadrats, on hi ha instal·lats 7 comerços de productes no alimentaris.
  • Plantes 1 i 2, de 140 metres quadrats cadascuna: la primera planta inclou oficines, una sala de reunions i una aula de cuina, i la segona, una sala d’actes polivalent.

Cal destacar que l’edifici és un equipament energèticament eficient i sostenible, amb un disseny que potencia l’entrada de llum natural per les façanes transparents i les lluernes de la coberta i prioritza la ventilació natural amb finestres motoritzades.

A més, redueix la pèrdua de l’ambient climatitzat amb cortines d’aire, aprofita les energies renovables per escalfar l’aigua amb col·lectors solars a la coberta o sistemes alternatius de recuperació de calor de les cambres de refrigeració i d’escombraries i utilitza sistemes intel·ligents de control per optimitzar l’energia segons la demanda del moment.

Com en tots els mercats municipals l’energia prové de fonts renovables. De fet, a la coberta del mercat s’hi han instal·lat vidres fotovoltaics per aportar llum natural i energia elèctrica per a l’autoconsum.

L’objectiu de les Mostres d’Arquitectura del COAC és posar en valor la feina dels arquitectes, difondre l’arquitectura més rellevant del territori i ajudar a crear un fons documental i a reconèixer i estimular els esforços dels autors i els agents implicats. La Mostra d’Arquitectura permet no només visibilitzar, difondre i compilar feina feta per arquitectes amb sensibilitats, experteses i objectius professionals variats sinó fer, a més, una anàlisi i radiografia de les necessitats, millores i desenvolupament de la societat no només en l’àmbit arquitectònic i constructiu, també social, cultural, simbòlic o d’oportunitat dels darrers quatre anys.

Enguany, l’habitatge social ha estat el protagonista en l’acte de reconeixement de la 4a Mostra d’Arquitectura de Barcelona, amb tres obres que deixen palès l’alta qualitat de l’habitatge de protecció social: l’edifici de 47 habitatges al carrer d’Escolapi Càncer, a Torre Baró, Barcelona, obra de DATAAE + NARCH + MAIRA ARQUITECTES (Claudi Aguiló, Albert Domingo, Ramon Pascuets i Maira Gonzàlez); els 85 habitatges socials a Cornellà, de PERIS + TORAL ARQUITECTES (Marta Peris i Jose Toral); i els Habitatges 1737, a Gavà, un conjunt de 136 habitatges d’HARQUITECTES (Xavier Ros, David Lorente, Josep Ricart i Roger Tudó).