Entrevista a Jordi Cuixart, pregoner de la Festa Major de Gràcia 2021

El Jordi Cuixart és president d'Òmnium Cultural, activista i veí adoptiu de la Vila de Gràcia, i aquest any serà el pregoner de la Festa Major de Gràcia 2021.

El Jordi Cuixart és president d'Òmnium Cultural, activista i veí adoptiu de la Vila de Gràcia, i aquest any serà el pregoner de la Festa Major de Gràcia 2021. En aquesta entrevista, realitzada per Josep Maria Contel, ens explica la seva relació amb el barri i la Festa Major.

 

Què li ha semblat ser escollit pregoner de la Festa Major?
Per mi ha estat una emoció immensa i alhora representa tota una responsabilitat. Soc gracienc d’adopció, i l’elecció significa també un gran acte de generositat, que és un molt bon exemple del caràcter acollidor de la Vila de Gràcia.

En una festa complicada… ?
Evidentment, les circumstàncies actuals de la pandèmia faran que, de nou, aquesta sigui una festa major molt diferent de com la voldríem, però precisament això fa prevaldre encara més el paper de la cultura viscuda i compartida. Una eina potentíssima de cohesió social, imprescindible per enfortir la consciència col·lectiva i protegir la vida digna.

Quina és la seva relació amb Gràcia?
Amb la Vila de Gràcia hi he estat sempre molt vinculat. Vaig començar a venir-hi convocat pels moviments populars, sempre tan actius, i vaig passar també molt bones estones a l’ateneu popular La Torna.

Però també té arrels, oi?
La meva dona i els meus fills són graciencs de tota la vida, i jo en soc fill adoptiu. M’hi he sentit com a casa des del primer dia. Ens encanta voltar de plaça en plaça pel barri, passejar de la Revolució a la Llibertat, gaudint del contacte amb la gent; dels concerts al Centre Artesà Tradicionàrius, o de l’activitat frenètica dels Lluïsos, sempre compromesos.

Què més en destacaria?
A més a més, durant els prop de quatre anys que he estat a la presó, des de la distància també hem sentit de ben de prop la solidaritat i el compromís dels veïns i veïnes que setmanalment s’han concentrat demanant el nostre alliberament, que ens han escrit cartes o ens han fet arribar el seu suport.

Quins són els seus primers records de la festa?
Les primeres imatges que tinc de la festa són de fa molts anys, passejant com a visitant pels carrers engalanats. Recordo preguntar-me per la quantitat d’hores i nits de poc dormir que feien possible aquella meravella, i veure en les recreacions, amb tantíssims detalls, no només un gran compromís veïnal, sinó sobretot una consciència que anava molt més enllà dels carrers de Gràcia.

Què li interessa més de la festa?
Sobretot la complicitat que la fa possible, el sentiment de comunitat i l’autoorganització, que és mirall de moltes lluites compartides. La capacitat dels graciencs de dedicar temps pel bé comú és admirable. L’autoestima de preservar un llegat històric des del compromís amb el present i la voluntat de construir un futur ple d’imaginaris compartits. I també que fa visible tota una xarxa d’entitats i col·lectius que esclaten durant l’agost, però que també són exemple de cohesió i perseverança durant la resta de l’any. A Gràcia sempre passen coses vives, i això queda molt ben representat en aquesta Festa Tradicional d’Interès Nacional

Pot avançar alguna cosa de com serà el pregó?
Hi estic treballant. Tinc moltes ganes que els veïns puguin veure-hi reflectida la seva vida quotidiana, i m’agradaria aprofitar l’oportunitat del pregó per fer escoltar la veu dels qui tenen més dificultats per fer-se visibles.

Entrevista realitzada per Josep Maria Contel.