A Barcelona, només una quarta part dels llocs de treball del sector TIC els ocupen dones, i menys del 10% en posicions tècniques. Per visibilitzar aquestes dades i contribuir a pal·liar-les, s’ha presentat un grup treball de cinquanta dones expertes en el sector de la tecnologia, la xarxa de dones BCN Fem Tech, que ha fet una crida a la resta de dones tecnòlogues per poder ampliar la xarxa i continuar lluitant per l’equitat al sector. També s’han presentat els Premis per l’Equitat de Gènere al Sector TIC, per reconèixer i donar suport als projectes tecnològics de la ciutat liderats per dones.
El grup de treball el formen una cinquantena de dones expertes en el sector de la tecnologia, de col·lectius com Stem Women Congress, Viquidones o All Women Tech. La xarxa va participar en l’elaboració de la mesura de govern “BCN Fem Tech 2021-2023”, que es va aprovar al mes de març per promoure l’equitat de gènere als entorns tecnològics, lluitar contra la bretxa digital de gènere i incrementar la presència de les dones en el mercat TIC. El grup de dones BCN Fem Tech s’encarregarà també del seguiment de les accions plantejades a la mesura a través de la plataforma de participació digital Decidim.
Premis per combatre la bretxa digital
A més, també s’han anunciat els Premis per l’Equitat de Gènere al Sector TIC, que donaran suport als projectes tecnològics de la ciutat liderats per dones. Els guardons es divideixen en quatre categories, cadascuna dotada amb 8.000 euros. El període de presentació de sol·licituds serà del 26 d’agost al 27 de setembre.
Revisió interna
El consistori també considera important indagar la bretxa digital de gènere dins la corporació. Per fer-ho, s’ha encarregat l’elaboració de l’estudi “Anàlisi de la bretxa digital de gènere a l’Ajuntament de Barcelona”.
Sis propostes amb mirada feminista
La presentació del grup de treball i dels premis s’ha fet al Canòdrom – Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica, que engega la primera edició de les residències en tecnologia, ciència i democràcia. Per al curs 2021-2022 aplega un seguit de propostes per connectar la recerca amb la realitat comunitària i social de la ciutat:
- Cap a un món digital més feminista, lliure i segur: un projecte de Dones Tech per identificar i abordar les violències masclistes en línia.
- Bionica: per generar un espai físic i virtual on crear sinergies entre investigadores, artistes i veïnes i destacar el pensament, la producció i les pràctiques realitzades per dones.
- Temps de governança amb perspectiva de gènere: la Fundació Goteo centra el seu projecte en el temps que dediquem al voluntariat, per fer visibles les dades en matèria de gènere i la informació sobre la percepció dels usuaris i usuàries.
- TechnovationCAT: Espiral of Change: adreçat a joves que, a través de formació, mentoria i acompanyament, vulguin fomentar la presència i el protagonisme de les dones al món empresarial, social i cientificotècnic.
- Gender Data Lab: l’ONG Digital Fems impulsa un projecte de recopilació de bases de dades massives amb perspectiva de gènere i codi obert.
- FemDevs: l’associació de dones desenvolupadores de videojocs FemDevs promou l’interès, la participació i la presència de la dona en l’àmbit del desenvolupament de videojocs.