6 recomanacions per a gestionar la teva economia familiar durant la crisi del coronavirus

En aquest article et proposem algunes recomanacions que formen part de el curs bàsic d’educació econòmica del programa EdEc, i que et poden ajudar a planificar la teva economia en el moment actual.  

La crisi del coronavirus està tenint un gran impacte sobre les economies personals i familiars. Per contenir l’epidèmia s’ha confinat a la població a casa seva i s’ha paralitzat una part important de l’activitat econòmica. Per això, milions de persones han deixat d’anar a treballar i moltes han vist reduïts (o desapareguts) els seus ingressos.

El confinament pot ser una bona ocasió per a prestar atenció i reflexionar sobre la teva economia personal i familiar (o del teu negoci, si el tens). No amb l’objectiu de preocupar o angoixar, sinó amb l’objectiu de planificar i prevenir.

En aquest article et proposem algunes recomanacions per gestionar la teva economia personal i familiar durant la crisi del coronavirus:

  1. Fes un pressupost per planificar i controlar la teva economia. Si encara no ho has fet, aprofita aquesta situació per fer un pressupost familiar. Això et permetrà conèixer al detall la teva situació econòmica: Quant ingresses i d’on provenen els teus ingressos?,Quant gastes i en què gastes els teus diners? Un pressupost t’ajudarà a marcar-te objectius i a prevenir problemes econòmics. La planificació és una de les claus d’una bona gestió econòmica.
  2. La formació, clau per complir els teus objectius d’ingressos. És possible que els teus ingressos s’hagin reduït aquests últims mesos, i que et preocupin els teus ingressos futurs. La principal font d’ingressos de les persones prové de la feina, i en la majoria de casos la formació és la clau per aconseguir millors oportunitats laborals. Per això, és important que tinguis present que la formació és una inversió de temps i/o diners essencial per aconseguir els teus objectius d’ingressos. Si disposes de temps, aprofita-ho per millorar la teva formació. Aquí hi trobaràs algunes de les propostes de formació a distància que ofereix Barcelona Activa. Coneix també els ajuts públics disponibles, que et poden ajudar a cobrir les teves necessitats bàsiques. Trobaràs més informació a www.edec.cat.
  3. Redueix les teves despeses. Quan tenim dificultats econòmiques, el primer que fem és intentar gastar menys. No sempre és fàcil. Si has fet el pressupost, ja sabràs on van els teus diners (el lloguer, l’aigua i la llum, el telèfon, el menjar, la neteja i la higiene, la salut, la roba, el transport, els nens, els deutes … ). És important tenir un pressupost per les despeses, i no gastar més del previst. I sobretot vigilar molt amb les despeses no previstes (anar al supermercat sense la llista de la compra, fer compres per Internet, fer compres a crèdit …). 
  4. Evita l’excés de deutes.El millor consell és evitar endeutar per fer compres que no necessites o que pots fer més endavant sense demanar un crèdit, i sobretot no signar un crèdit si dubtes que podràs retornar-lo. Cada vegada es venen més articles de consum a crèdit, amb tipus d’interès molt elevats, i cal vigilar. Comprar a terminis pot ser un parany (encara que no et cobrin interessos).Si et preocupen els teus deutes aprofita aquests dies per controlar la situació, de manera positiva i constructiva. Reuneix tota la documentació dels teus préstecs, crèdits i targetes. Fes una taula amb tots els teus deutes (quant et queda per pagar, els terminis i les quotes pendents, la quota mensual, el tipus d’interès i els interessos que pagues, …). Així veuràs quant pagues cada mes, com es redueix el teu deute al llarg de el temps. Aquest és el punt de partit per fixar-te objectius de reducció de deutes, i també és una forma eficaç d’evitar un major endeutament.
    Si pateixes sobreendeutament, recorda que evitar el problema no és la solució, i que hi ha la Llei de la Segona Oportunitat per als que no compten amb mitjans econòmics per tornar els seus deutes.
  5. Estableix objectius d’estalvi.Estalviar consisteix en reservar una part dels teus ingressos per utilitzar-los més endavant. Et pot ajudar a complir els plans que tinguis per al futur, fer front a despeses imprevistes i contribueix a evitar que t’endeutis. Sona molt bé, però no és fàcil. La millor recomanació per estalviar és marcar-te objectius que puguis complir, per petits que siguin. Si estalvies 20 € cada mes, hauràs estalviat 240 € en un any, i quan se’t faci malbé un electrodomèstic en podràs comprar un altre sense demanar un crèdit. Si has de visitar a la teva família d’aquí a dos anys i necessitaràs 1.000 € per pagar el bitllet pots estalviar 40 € cada mes durant 24 mesos i no hauràs de demanar-li els diners a ningú.Puguis o no puguis estalviar (potser en aquests moments no es possible), és important que en el futur tinguis en compte la importància de disposar d’un fons d’emergència per afrontar despeses imprevistes o caigudes dràstiques d’ingressos.
  6. Coneix els ajuts i serveis públics disponibles.L’Ajuntament de Barcelona, ​​la Generalitat de Catalunya i el Govern d’Espanya estan posant en marxa diverses mesures per reduir l’impacte econòmic de la crisi sobre les famílies. 

 

Scroll to Top