Què és la CIRBE?

Abans de concedir un préstec a un client, les entitats financeres del nostre país consulten una base de dades per saber quin és l’historial d’endeutament del client. Aquesta informació ajuda a valorar el risc que suposa per al banc deixar-li diners al client.  

Aquesta base de dades es coneix com a CIRBE, i és probable que n’hagis sentit a parlar si has sol·licitat un préstec a una entitat financera.

La CIRBE o CIR és la Central d’Informació de Riscos del Banc d’Espanya, un servei públic que gestiona una base de dades en la que consten la gran majoria dels préstecs, crèdits, avals i riscos que les entitats financeres tenen amb els seus clients.

Cada mes, la CIRBE facilita a les entitats declarants la informació de les persones amb qui tenen algun risc superior als 1.000 euros.

La CIRBE no és un llistat de persones moroses, sinó un servei públic i gratuït que permet avaluar si una operació està en situació irregular de pagament.

El teu banc pot sol·licitar les teves dades a la CIRBE?

Sí, qualsevol entitat financera o intermediari de crèdit immobiliari pot demanar informació sobre un titular, sempre que aquest hagi sol·licitat o hagi intervingut en una operació de risc.

Per les entitats és necessari conèixer totes les operacions de risc que té una persona que intervé en una operació de crèdit per tal de determinar el nivell de risc i l’aprovació de l’operació.

Els bancs estan obligats a declarar la informació?

Sí, totes les entitats bancàries, financeres, de crèdit i aquelles que determini el Banc d’Espanya han de declarar les seves operacions de risc.

Quines dades apareixen a l’informe de la CIRBE?

  • L’informe agregat, on hi figura cada tipologia de risc de forma agregada, però sense el detall de cada entitat i cada operació. Mostra les operacions de les entitats on el risc total és superior a 1.000 euros. Aquest és l’informe que poden consultar les entitats. 
  • L’informe detallat, on hi apareixen totes les operacions (nom de l’entitat, codi de l’operació, etc.). En el cas de les operacions inferiors a 1.000 euros només s’hi mostra el nom de l’entitat. Aquest és l’informe que poden consultar les persones titulars del préstec o crèdit.  

En quines situacions t’interessa consultar la CIRBE?

La majoria de persones no consulta mai el seu informe de la CIRBE, però en algunes circumstàncies és molt recomanable fer-ho:

  • Quan estiguis pensant en sol·licitar un crèdit. Abans d’anar al banc, és aconsellable consultar l’informe de la CIRBE per assegurar-te que la informació que hi apareix és correcte.
  • Si has perdut la documentació o te l’han robat, per comprovar que passats uns mesos ningú ha suplantat la teva identitat per tal de contractar un crèdit.
  • Abans d’acceptar una herència, és recomanable sol·licitar l’informe de la CIRBE de les persones difuntes, per conèixer els seus deutes. Quan acceptes una herència, acceptes els seus béns però també els seus deutes.

Per conèixer tota la informació sobre la CIRBE, pots consultar l’apartat de la web del Banc d’Espanya, la pàgina de sol·licitud i tràmits en línia i el document de preguntes freqüents.

I si vols millorar la gestió de la teva economia personal i familiar, et recomanem que facis el Curs Digital d’Educació Econòmica del programa EdEc.

Scroll to Top