Cada dia és més fàcil trobar ofertes que prometen guanyar molts diners en poc temps i amb una inversió mínima. Aquests anuncis apareixen a plataformes com YouTube i TikTok o arriben a través de missatges de WhatsApp i Telegram.
S’ha d’anar amb compte, perquè en molts casos es tracta d’estafes que poden portar-te a perdre els teus diners, les teves dades o totes dues coses a la vegada.
Guanyar molts diners en poc temps és el reclam perfecte per atraure a persones que volen millorar ràpidament la seva situació econòmica.
Això passa especialment amb les persones joves, que es mouen còmodament en l’entorn digital i que es poden sentir interessades per inversions relacionades amb la tecnologia, les criptomonedes, el blockchain o la intel·ligència artificial, entre d’altres.
La realitat és que invertir sempre comporta riscos, i cap inversió pot garantir guanys exorbitants en un obrir i tancar d’ulls.
Per evitar caure en possibles estafes, tingues en compte aquestes cinc recomanacions:
- Investiga: Abans d’invertir els teus diners, investiga l’empresa o plataforma que ofereix la inversió. Comprova la seva legalitat i busca opinions d’altres inversors.
- Desconfia de les inversions sota pressió: Si et pressionen per invertir ràpidament, és una clara senyal d’alarma. Les inversions legítimes permeten que prenguis el teu temps per decidir.
- No comparteixis informació personal: No proporcionis les teves dades personals i bancàries a desconeguts. Si vols que Internet sigui un espai segur, has de seguir unes pautes de ciberseguretat.
- Evita el diner ràpid: Si sona massa bo per ser veritat, probablement sigui mentida. Guanyar diners amb la inversió és un procés a llarg termini, que requereix paciència i coneixements.
- Consulta experts: T’aconsellem que abans d’invertir busquis l’assessorament financer de professionals de confiança.
Les estafes d’inversió poden ser devastadores, tant financera com emocionalment. Això fa que sigui especialment important que estiguis informat/ada i que segueixis aquests quatre grans principis de la inversió:
- Saber en què estàs invertint.
- Invertir només diners que no necessitis.
- No endeutar-te per invertir.
- Invertir a llarg termini.
I si vols millorar la gestió de la teva economia personal i familiar, et recomanem que facis el Curs Digital d’Educació Econòmica del programa EdEc.