L’any 2021 s’ha tancat amb una inflació anual del 6,5%, una xifra que no es veia des de fa gairebé 30 anys.
Però com ens afecta tot això i què podem esperar?
Ens afecta des del minut zero, perquè la inflació a Espanya es calcula amb l’IPC (Índex de Preus al Consum), que s’obté d’una enquesta mensual a 20.000 llars sobre els preus reals dels béns i serveis més habituals i això vol dir que les famílies ja fa temps que patim aquest augment de preus.
Per tant, si els nostres ingressos segueixen sent els mateixos, la inflació redueix el nostre poder de compra i també disminueix el valor dels diners que tenim estalviats.
Per exemple, si una família va acabar l’any 2020 amb uns ingressos i unes despeses mensuals de 1.300 euros, una inflació del 6,5% haurà augmentat les seves despeses mensuals fins als 1.384,50 euros al llarg de l’any 2021. Per tant, si segueixen cobrant 1.300 euros en aquests moments ja no arribarien a final de mes.
Ho podem veure amb els contractes de lloguer, que generalment es renoven en base a l’IPC. Si ens toca revisió de la quota de lloguer el gener de 2022, el propietari ens podrà augmentar el lloguer un 6,5%. Per això la inflació genera preocupació entre les persones, perquè si no augmenten els nostres ingressos la inflació ens obliga a consumir menys (ens fa perdre poder adquisitiu).
Una gran pregunta és quina serà l’evolució de la inflació al llarg de 2022. Hi ha bastants economistes que creuen que la inflació s’anirà estabilitzant i tornarà a nivells del 2% o el 3%. Això reduiria la repercussió de la inflació sobre les economies familiars.
Està fora del nostre abast aturar la inflació. Sí que la podem intentar compensar reduint algunes despeses. Hem de vigilar molt especialment amb el consum energètic i amb l’ús de vehicles privats. Si quan augmenten els preus no estem anant al límit del nostre pressupost tindrem més marge de maniobra i en patirem menys les conseqüències.